House Un-American Activities Committee

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Comitè de la Cambra d'Activitats Antiamericanes, [1] (1938-1975) va ser una comissió investigadora de la Cambra de Representants dels Estats Units. Es coneixien dues formes d'anomenar-lo: (House Committee on Un-American Activities (HCUA) o House Un-American Activities Committee (HUAC). El 1969, la Cambra va canviar el nom de la comissió a "Casa de Comissió de Seguretat Interior". Quan la Cambra va abolir el comitè el 1975, [2], les seves funcions van ser transferides a la Comissió Judicial de la Cambra.

Les investigacions anticomunistes del comitè sovint es confonen amb les del senador Joseph McCarthy. [3] McCarthy, com Senador dels EUA, no va tenir participació directa amb aquest comitè de la Cambra. [4] McCarthy era el President de la Subcomissió Permanent d'Investigacions del Govern Comitè d'Operacions del Senat dels EUA, no la Cambra.

Precursors[modifica | modifica el codi]

Comitè Overman (1918)[modifica | modifica el codi]

El Comitè Overman va ser un subcomitè de la Comissió de la Magistratura, presidit pel senador demòcrata de Carolina del Nord Lee Slater Overman que operava des de setembre de 1918 fins al juny de 1919. El subcomitè investigava ciutadans alemanys, així com elements bolxevics als Estats Units [5].

El Comitè va expressar la seva preocupació originalment amb la investigació de sentiments pro-alemanys en la indústria del licor d'Amèrica. Després que la Primera Guerra Mundial va acabar el novembre de 1918 i l'amenaça alemanya disminuïda, la Comissió va començar a investigar el bolxevisme comunista. El bolxevisme havia aparegut com una amenaça per al sistema dominant durant el primer ensurt roig després de la Revolució Russa en 1917. L'audiència del Comitè sobre la propaganda bolxevic, dut a terme entre l'11 de febrer i 10 març de 1919, va tenir un paper decisiu en la construcció d'una imatge d'una amenaça radical als Estats Units durant el primer ensurt Roig [6].

Comitè de Fish (1930)[modifica | modifica el codi]

El congressista Hamilton Fish III, que era un fervent anti-comunista, va presentar el 5 de maig de 1930, la Resolució 180, que proposava la creació d'un comitè per investigar les activitats comunistes als Estats Units. La comissió resultant, coneguda com a Comitè de Fish, va dur a terme extenses investigacions de les persones i organitzacions sospitoses d'estar involucrades amb o donar suport a les activitats comunistes als Estats Units. Entre els objectius de la comissió hi havia l'American Civil Liberties Union i el candidat comunista per la presidència William Z. Foster. [7] El Comitè va recomanar la concessió al Departament de Justícia dels Estats Units més autoritat per investigar els comunistes, i l'enfortiment de les lleis d'immigració i la deportació per mantenir els comunistes fora dels Estats Units [8].


Comitè Especial d'Activitats Antiamericanes (1934-1937)[modifica | modifica el codi]

De 1934 a 1937, el Comitè Especial d'Activitats Antiamericanes autoritzat per investigar la propaganda nazi i certs Altres activitats de propaganda, presidit per John W. McCormack i Samuel Dickstein, va realitzar audiències públiques i privades en sis ciutats, va interrogar centenars de testimonis fins al punt d'omplir 4.300 pàgines. El seu mandat era obtenir "informació sobre com la propaganda estrangera subversiva va entrar als EUA i les organitzacions que van treballar per la seva propagació." El comitè era àmpliament conegut com el Comitè McCormack-Dickstein.

El comitè va investigar i va recolzar les denúncies d'una conspiració feixista per prendre la Casa Blanca, conegut com el Complot de Negocis. Va ser substituït per un comitè similar que es va centrar en la persecució dels comunistes. Els seus documents estan en mans de l'Adminstració d'Arxius i Registres Nacionals igual que ocorre amb els de la HUAC.

Comitè d'investigació especial (1938-1944)[modifica | modifica el codi]

El maig de 1938, el Comitè de la Cambra d'Activitats Antiamericanes va ser establert com un comitè especial d'investigació, es va reorganitzar a partir de les seues encarnacions anteriors com el Fish i el Comitè McCormack-Dickstein, per investigar presumptes deslleialtats i activitats subversives per part de ciutadans particulars, els empleats públics, i les organitzacions sospitoses de tenir vincles comunistes. [9] La reunió va ser presidida per Martin Dies Jr, i per tant conegut com el Comitè Dies.

El 1946, la comissió va examinar l'obertura d'investigacions sobre el Ku Klux Klan, però va decidir no fer-ho, la qual cosa va provocar l'observació del membre del comitè, John I. Rankin, "Després de tot, el Ku Klux Klan és una institució nord-americana d'edat." [10] En lloc del Klan, HUAC es va concentrar a investigar la possibilitat que el Partit Comunista Americà s'haguera infiltrat a la Works Progress Administration, incloent el Projecte Federal de Teatre i el Projecte Federal d'Escriptors -tots tres, programes oficials de l'Administració-. En 1965-1966, però, el Comitè va dur a terme una investigació sobre les activitats del Klan en ser president Edwin Willis [11].

Així mateix, el Comitè va dur a terme una breu investigació sobre l'internament de japonesos-americans durant la guerra que vivien a la Costa Oest estatunidenca. La investigació sobretot en qüestió de seguretat en els campaments, les bandes juvenils que suposadament operaven en els camps, les preguntes sobre el subministrament d'aliments, i l'alliberament dels internats. Amb l'excepció del representant Herman Eberharter, els membres de la comissió semblaven donar suport a l'internament.

El 1938, Hallie Flanagan, cap del Projecte Federal de Teatre, va ser citat a comparèixer davant la comissió per respondre a l'acusació que el projecte havia estat envaït pels comunistes. Flanagan va ser cridat a declarar per només una part d'un dia, mentre un empleat del projecte va ser cridat per dos dies sencers. Va ser durant aquesta investigació que un dels membres del comitè, Joe Starn, Flanagan plantejà la famosa pregunta de si el dramaturg isabelí Christopher Marlowe era un membre del Partit Comunista, tot reflexionant que "el senyor Eurípides" (referint-se a l'autor grec de tragèdies) predicava la lluita de classes [12].

El 1939, el comitè va investigar els líders del Congrés nord-americà de la Joventut, una organització filial de la Comintern (nom amb el qual es coneixia en aquells moments la Tercera Internacional Comunista).

Irònicament, el congressista Samuel Dickstein, vicepresident de les comissions respectives, es va nomenar a si mateix en els documents de la NKVD (espionatge i execució de lleis) soviètica com un agent soviètic [13].

Comitè Permanent (1945-1975)[modifica | modifica el codi]

El Comitè de la Cambra d'Activitats Anti-americanes va esdevenir comitè permanent en 1945. El Representant Edward J. Hart, de Nova Jersey es va convertir en el primer president de la comissió. [14] Sota el mandat de la Llei Pública 601, aprovada per la 79a sessió del Congrés, el comitè de nou representants va ingestigar sospites d'amenaces de subversió o propaganda que atacaven "la forma de govern garantit per la nostra Constitució."

En virtut d'aquest mandat, el comitè va enfocar les seves investigacions en autèntics comunistes i sospitosos de comunisme en posicions d'influència real o hipotètica a la societat dels Estats Units. Un pas important per a la HUAC va ser la seva investigació de les acusacions d'espionatge contra Alger Hiss el 1948. Aquesta investigació va donar lloc en última instància al judici i la condemna de Hiss per perjuri, i va convèncer a molts de la utilitat dels comitès del Congrés per destapar la subversió comunista.[15]

Llista negra de Hollywood[modifica | modifica el codi]

El 1947, el Comitè va celebrar nou dies d'audiències respecte a la propaganda comunista i la suposada influència en la indústria de la imatge de Hollywood. Després de la condemna per "Contempt of Congress" -obstrucció a les investigacions- dels càrrecs del Congrés per negar-se a respondre a algunes preguntes formulades pels membres del comitè, el "Deu de Hollywood", es van convertir en la llista negra de la indústria. Amb el temps, més de 300 artistes-incloent-hi els directors, els comentaristes de ràdio, actors i guionistes-en particular van ser boicotejades pels estudis. Alguns, com Charlie Chaplin, va deixar als EUA a la recerca de treball. Altres van escriure sota pseudònims o amb noms de companys. Només el deu per cent va aconseguir la reconstrucció de la seva carrera dins la indústria de l'entreteniment. [Cita requerida]

El 1947, executius dels estudis comunicaren a la comissió que les pel·lícules de guerra, com la Missió a Moscou, L'Estel del Nord, i La Cançó de Rússia (Mission to Moscow, The North Star, Song of Russia)es podrien considerar propaganda pro-soviètica, però van afirmar que les pel·lícules eren valuoses en el context de l'esforç de guerra dels aliats, i que es van fer (en el cas de la Missió a Moscou) a petició de la Casa Blanca. En resposta a les investigacions de la "House", la majoria d'estudis va produir una sèrie de pel·lícules de propaganda anticomunista i antisoviètica, com el Big McLaine de John Wayne, Jim, culpable de traïció (de la prova i el judici del cardenal József Mindszenty), L'Amenaça Roja, La Xarxa Danubi, Em vaig casar amb un comunista, Planeta Vermell Mart, i jo era un comunista per l'FBI, el qual va ser nominat a un Òscar al millor documental l'any 1951 i també en sèrie per la ràdio. [16] Universal-International Pictures va ser l'únic els grans estudis que no van produir una pel·lícula d'aquest tipus.

Whittaker Chambers i Alger Hiss[modifica | modifica el codi]

El 1948, el comitè va escoltar el testimoni d'ex espia, i llavors, editor de l'apartat d'estranger de la revista Time, Whittaker Chambers, dient que nombroses figures que treballen per al govern federal van ser de fet, agents comunistes. Algunes de les persones nomenades per Chambers ja havien mort o abandonat el país. Alguns es van negar a respondre a les preguntes del comitè, citant la Cinquena Esmena, i un, Alger Hiss, va negar tots els càrrecs. En el seu testimoni davant la comissió, va fer una sèrie de declaracions falses de les quals va ser condemnat després de perjuri i empresonat. [17]

Declivi[modifica | modifica el codi]

Arran de la caiguda del senador McCarthy, el prestigi del HUAC va començar una disminució gradual a acabaments de la dècada de 1950. El 1959, el comitè va ser qualificat per l'ex president Harry S. Truman com "el més anti-nord-americà al país avui dia." [18]

El maig de 1960, el comitè va sostenir audiències a l'Ajuntament de San Francisco que va portar als tristament cèlebres "disturbis" el 13 de maig, quan agents de la policia de la ciutat empentaren els estudiants protestant de la UC Berkeley, Stanford i altres universitats locals amb mànegues d'incendis, arrossegant-los per escales, deixant alguns ferits greus. [19] [20] L'expert en assumptes soviètics William Mandel, qui havia estat citat a declarar, va denunciar iradament la comissió i la policia en un comunicat que va ser transmès diverses vegades per any a partir de llavors a Ràdio pacífica estació KPFA a Berkeley. Una pel·lícula de propaganda anti-comunista, Operació Abolició, [21], va ser produïda pel citat comitè d'informes de notícies locals, i es mostra en tot el país durant 1960 i 1961. En resposta, l'ACLU del Nord de Califòrnia va produir una pel·lícula anomenada "Operació de correcció", que es va debatre falsedats en la primera pel·lícula. Escenes de les audiències i la protesta van ser presentats més endavant en el documental premiat de 1990, Berkeley in the Sixties.

El comitè va perdre prestigi en avançant la dècada de 1960, cada vegada més era el blanc de sàtira política i el desafiament d'una nova generació d'activistes polítics. HUAC va citar Jerry Rubin i Abbie Hoffman dels Yippies el 1967, i de nou en la seqüela de la Convenció Nacional Demòcrata de 1968. El Yippies utilitzaren l'atenció dels mitjans de comunicació per fer una burla dels procediments. Rubin va arribar a una sessió vestit com un soldat dels Estats Units de la guerra revolucionària i es va repartir còpies de la Declaració de la independència dels Estats Units a les persones presents. Rubin després "va fer globus gegants de goma, mentre que els seus companys es burlaven dels testimonis del comitè amb salutacions nazis." [22] Hoffman, va assistir a la sessió vestit de Santa Claus. En una altra ocasió, la policia va detenir Hoffman a l'entrada de l'edifici i el van arrestar per portar la bandera dels Estats Units. Hoffman va fer broma amb la premsa, "lamento no tenir més que una camisa per lliurar per la meva pàtria", parafrasejant les últimes paraules del revolucionari patriota Nathan Hale; Rubin, que portava una bandera de Viet Cong a joc, va cridar que la policia eren comunistes per no arrestar-lo a ell també [23].

Segons The Harvard Crimson: [24] En els anys cinquanta, la sanció més efectiva era el terror. Gairebé qualsevol publicitat provinent de HUAC significava que entraves a la «llista negra». Sense l'oportunitat de netejar el seu nom, un testimoni de sobte es trobaria sense amics i sense feina. Però no és fàcil veure com el 1969 una llista negra HUAC podia terroritzar un activista de SDS -organització estudiantil dels 60-. Testimonis com Jerry Rubin obertament presumien de menyspreu per les institucions nord-americanes. Una citació de HUAC seria poc probable que escandalitzaren Abbie Hoffman i els seus amics.

La Cambra de Representants va abolir el comitè el 1975, transferint les seves funcions a la Comissió Judicial de la Cambra.

Membres destacats[modifica | modifica el codi]

Durant les diverses fases de la seua existència, el Comitè fou presidit per:

 • Martin Dies Jr., 1938–1944 (special investigation committee)
 • Edward J. Hart, president 1945–1946 (House Committee on Un-American Activities)
 • John Parnell Thomas, president 1947–1948 (House Committee on Un-American Activities)
 • John Stephens Wood, president 1949–1953 (House Committee on Un-American Activities)
 • Harold Himmel Velde, president 1953–1955 (House Committee on Un-American Activities)
 • Francis Walter, president 1955–1965 (House Committee on Un-American Activities)
 • Edwin Edward Willis, president 1965–1969 (House Committee on Un-American Activities)
 • Richard Howard Ichord Jr., president 1969–1975 (House Committee on Internal Security)

Altres membres notables n'eren:

 • Richard Nixon
 • Gordon H. Scherer
 • Karl Earl Mundt
 • Felix Edward Hébert
 • John Elliott Rankin
 • Richard B. Vail
 • Donald L. Jackson
 • Jerry Voorhis

Els membres durant el 1947 dels "Deu de Hollywood" van ser: Parnell (NJ), Nixon (CA), Vail (IL), John McDowell (PA), i John S Wood (GA).Robert E Stripling fou l'Investigator en cap [26] i apareix a molts documents i transcripcions d'aquelles audiències.