Selenicereus setaceus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hylocereus setaceus)
Infotaula d'ésser viuSelenicereus setaceus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaCactaceae
TribuHylocereeae
GènereSelenicereus
EspècieSelenicereus setaceus Modifica el valor a Wikidata
(DC.) Werderm.
Nomenclatura
BasiònimCereus setaceus Modifica el valor a Wikidata

Selenicereus setaceus és una espècie fanerògama que pertany a la família de les cactàcies (Cactaceae).

Descripció[modifica]

Selenicereus setaceus és una planta perenne carnosa que creix com epífita o litòfita amb tiges llargues de color verd clar, generalment triangulars (poques vegades de quatre a cinc vores) de 2 a 3 cm de diàmetre, que estan lleugerament acampanats a la vora. De les arèoles lleugerament elevades, separades entre 2 i 3 cm, en surten de 2 a 4 espines còniques i vermelloses, que després es tornen marrons i fan d'1 a 2 mm de llarg.

Les flors fan d'entre 25 a 30 cm de llarg, són blanques amb una base groguenca i verdoses a l'exterior. L'hipant notòriament irregular està cobert de llana una mica enfeltrada i espines curtes. El tub de la flor està cobert d'escates nues. Els fruits comestibles són ovoides i estan coberts per algunes truges. Els fruits, inicialment verds i molt voluminosos, es tornen vermells quan maduren i després gairebé no tenen protuberàncies.

Distribució[modifica]

Selenicereus setaceus és endèmica de l'Argentina (a les províncies de Corrientes i Misiones), Bolívia (al departament de Santa Cruz, Brasil i Paraguai.[1] És una espècie rara en la vida silvestre i creix a baixes altituds de fins a 725 metres.

Taxonomia[modifica]

Selenicereus setaceus va ser descrita per (Salm-Dyck) A. Berger ex-Werderm. i publicat a Brasilien und seine Säulenkakteen 87, a l'any 1933.[2]

Etimologia

Selenicereus: nom genèric es deriva del grec Σελήνη (Selene), la deessa de la lluna i cereus, que significa 'espelma' en llatí, en referència a les flors nocturnes.

setaceus: epítet llatí que vol dir "eriçat".[3]

Sinonímia
  • Cereus coccineus Salm-Dyck ex DC.
  • Cereus setaceus Salm-Dyck
  • Mediocactus hassleri (K. Schum.) Backeb.
  • Mediocactus lindmanii (F.A.C. Weber) Backeb.
  • Mediocactus setaceus (Salm-Dyck) Borg
  • Selenicereus rizzinii Scheinvar.[4]

Referències[modifica]

  1. «[http://www.cactusinhabitat.org/index.php?p=specie&id=263&l=es Hylocereus setaceus (A. P. de Candolle) Bauer 2003]» (en anglès/castellà/italià). cactushabitat.org. [Consulta: 11 agost 2023].
  2. «Selenicereus setaceus». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 27 agost 2023].
  3. Charters, Michael L. «[http://www.calflora.net/botanicalnames/pageSA-SH.html California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations |An Annotated Dictionary of Botanical and Biographical Etymology]». https://www.calflora.net.
  4. «Sinònims de Selenicereus setaceus». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 27 agost 2023].

Enllaços externs[modifica]