Hypnum cupressiforme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHypnum cupressiforme Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseBryopsida
OrdreHypnales
FamíliaHypnaceae
GènereHypnum
EspècieHypnum cupressiforme Modifica el valor a Wikidata
Hedw., 1801

Hypum cupressiforme és una molsa que pertany a la família Hypnaceae.[1] És una espècie present a tot el món a excepció de l'Antàrtida, viu sota una gran varietat de climes i hàbitats diferents. És comú a Europa i també als Països Catalans, on apareix des de les terres baixes fins a l'estatge alpí.[2] D'aspecte molt variable (amb moltes varietats descrites), mida mitjana, color verd, groc verdós o groc brunenc, és irregularment ramificada o poc pinnada. És una espècie dioica, existint plantes mascle i femella. És freqüent trobar-la sobre roques, sòl i troncs (principalment a la base).[2]

Usos[modifica]

Hypnum cupressiforme és una molsa relativament tolerant a la pol·lució,[3] i per aquest motiu és utilitzada com a bioindicador per a la determinació de diversos tipus pol·lució atmosfèrica: metalls pesants, òxids de sofre, òxids de nitrogen fluorur d'hidrogen o ozó troposfèric, entre altres.[4] També s'ha utilitzat com a indicador de la deposició atmosfèrica de nitrogen.[5] El motiu pel qual s'ha utilitzat més Hypnum cupressiforme és per mesurar la deposició atmosfèrica de metalls pesants. Sovint s'utilitza en combinació amb altres molses, com Scleropodium purum o Pleurozium schreberi, si bé també existeixen nombrosos estudis que la usen en solitari. S'han dut a terme múltiples estudis a Europa (principalment, un mostreig regular a tot el continent des dels anys 90)[6] la península ibèrica[7] i Catalunya[8] usant aquesta espècie.

Antigament també havia estat usada per fer coixins i matalassos, tal com mostra el nom del gènere, Hypnum, que prové del grec Hypnos, nom de la deïtat que personifica la son.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]