I2P

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de programariI2P
I2P logo.svg
I2P 0.9.8.1.png
Versió inicial 2003
Escrit en Java
Sistema operatiu Microsoft Windows, Linux, macOS, OpenBSD, FreeBSD i Android
Plataforma Màquina Virtual Java
Disponible en
Tipus programari lliure i de codi obert
Llicència llicència BSD, GNU GPL, Llicència MIT i Domini públic
Més informació
Lloc web Web oficial
GitHub i2p
Seguiment d'errors Pàgina de seguiment d'errors
Free Software Directory I2P
Id. Framalibre i2p
Modifica dades a Wikidata

I2P (sigla de Invisible Internet Project , que significa projecte d'Internet invisible ) és un programari lliure i gratuït que ofereix una xarxa anònima per a comunicacions entre ordinadors usant Internet. I2P realitza un protocol que permet una comunicació anònima entre diverses eines i aplicacions com correu electrònic anònim, missatgeria instantània o un anònim xat d'IRC entre altres. També es pot intercanviar fitxers com ara pel·lícules , programari , música , etc. Per raons de seguretat i anonimat, només es pot descarregar fitxers que es troben en I2P i no fora d'aquesta xarxa. I2P també disposa d'un messenger . I2P també té pàgines web, anomenades eepsites que es poden visitar i oferir de forma anònima.

I2P serveix no només per descarregar fitxers, sinó també per a moltes altres coses. Pots expressar lliurement la teva opinió sense haver de témer que se sàpiga la teva identitat.

Funcionament[modifica]

La xarxa I2P es basa en el concepte de túnels entrants i sortints, la qual cosa ofereix una gran facilitat per a l'adaptació de programes preexistents a la xarxa I2P.

Cada túnel està compost per una seqüència de nodes parells, els quals transporten la informació en un sentit unidireccional. Aquests túnels només existeixen per deu minuts cada un, després el túnel, o sigui la ruta que les dades prenen, canvia. Així no se sap ni d'on/de qui vénen les informacions ni on van o per a qui són.

Òbviament, totes les informacions estan en clau així que ningú pot saber quines informacions estan sent transmeses.

Hi ha programes com iMule , I2Phex, I2P-bt, i2pSnark, un plugin per azureus entre altres ... Cadascú pot crear la seva pròpia pàgina sense que ningú pugui saber qui és el propietari d'aquesta i la seva ubicació. Per tenir-la accessible tot el temps, un ha de tenir el seu ordinador encès també tot el temps. Però això també dóna més anonimat, perquè el trànsit d'altres que va per la teva màquina també cobreix les teves activitats. Però ja que no és com TOR on l'èxit node té més risc, I2P evita això amb ser només una xarxa interna sense exit nodes (nodes sortints)

Per accedir als eepsites:

  • Configura el teu navegador a fer servir el proxy 'localhost' port '4444 'per accedir als eepsites i cap proxy o tor per anar a pàgines del web' normal '.
  • Per accedir al xat IRC, llança el teu programa preferit d'IRC i connecta amb server 'localhost' i port 6668 (si els has espificar per separat) o 'localhost: 6668' i vine a # I2P-help (irc://127.0.0.1:6668/#i2p-help) o # I2P-és (irc://127.0.0.1:6668/#i2p-es).
  • en Video (en anglès)

Aplicacions[modifica]

I2P-Pot[modifica]

I2P-Pot és un sistema de correu electrònic anònim i secret.

Tahoe-LAFS for I2P és un sistema d'emmagatzematge distribuït per I2P

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: I2P Modifica l'enllaç a Wikidata