IPPOLIT

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
IPPOLIT
Modifica el valor a Wikidata
Tipusprogramari Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2 maig 2009 Modifica el valor a Wikidata
Llicènciaprogramari de domini públic Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuLinux i Microsoft Windows Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webippolit.wikispaces.com Modifica el valor a Wikidata

IPPOLIT és un programa d'escacs de codi obert publicat per autors que utilitzen pseudònims, Yakov Petrovich Golyadkin, Igor Igorovich Igoronov, Roberto Pescatore, Yusuf Ralf Weisskopf, Ivan Skavinsky Skavar i Decembrists.

El programa és una aplicació de consola que es comunica amb una interfície gràfica d'usuari (GUI) d'escacs mitjançant el protocol estàndard de la interfície d'escacs universal. IPPOLIT és un motor d'escacs bitboard optimitzat per a l'arquitectura de 64 bits amb suport natiu tant per als sistemes operatius Linux com per a Windows de 32 bits /64 bits. Amb uns 3100 punts d'ELO, apareix als 50 programes d'escacs més forts.[1]

LLançaments[modifica]

  • IPPOLIT, llançat el 2 de maig de 2009, va ser el primer llançament de la sèrie. Es va dividir en diversos missatges usenet.[2]
  • RobboLito, llançat el setembre de 2009, va ser la segona entrega de la sèrie IPPOLIT. Es va introduir el suport de taula de finals RobboBases.
  • Igorrit, llançat el gener de 2010, va afegir suport multinucli i va ser la tercera entrega de la sèrie IPPOLIT.
  • IvanHoe, publicat el gener de 2010, és el quart i actual criptònim del projecte de la sèrie IPPOLIT. Inclou, entre d'altres, Multi-PV, Arbre de cerca Monte-Carlo i Chess960. IvanHoe utilitza un esquema de versions decreixent. La darrera versió inclou el codi font per a una GUI de Java, ComradesGUI.

Polèmica[modifica]

Inicialment, IPPOLIT va ser prohibit a molts llocs web d'escacs informàtics després que l'autor del motor d'escacs Rybka afirmés que era un clon del seu programa.[3] Els autors d'IPPOLIT han negat l'acusació. Encara avui, algunes llistes de classificació d'escacs encara es neguen a incloure-la a les seves llistes de programes provats.

Referències[modifica]

  1. Quisinsky, Frank. «Frank's Chess Page (FCP)». Amateurschach.de. [Consulta: 25 setembre 2016].
  2. «Re: IPPOLIT release». Newsgropus.derkeiler.com. Arxivat de l'original el 2016-09-27. [Consulta: 25 setembre 2016].
  3. «chessprogramming». Chessprogramming.wikispaces.com. Arxivat de l'original el 2016-10-02. [Consulta: 25 setembre 2016].

Enllaços externs[modifica]