IV Regió Militar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaCapitania General de Catalunya
IV Regió Militar (ca) Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Regions militars espanyoles

Localització
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya Modifica el valor a Wikidata
CapitalBarcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Anterior
Creació4 març 1939 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1997 Modifica el valor a Wikidata
SegüentRegió Militar Pirinenca Oriental Modifica el valor a Wikidata


La IV Regió Militar també coneguda com a Capitania General de Catalunya, és una subdivisió històrica del territori espanyol des del punt de vista militar quant a l'assignació de recursos humans i materials amb vista a la defensa.

Jurisdicció territorial[modifica]

Comprenia les quatre províncies catalanes: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La seva seu es trobava a Barcelona.

La Regió Militar respon ja a un model de defensa territorial històric lloc que des de 2002 les Forces Armades espanyoles s'organitzen en unitats tàctiques en funció de les comeses i missions assignades.[1]

Història[modifica]

Primers temps[modifica]

La divisió d'Espanya en Capitanies Generals data de 1705, quan es van ajustar als antics regnes que constituïen la Monarquia Hispànica. Es tractaven de tretze regions: Andalusia, Aragó, Burgos, Canàries, Castella la Vella, Catalunya, Extremadura, Galícia, Costa de Granada, Guipúscoa, Mallorca, Navarra i València. En 1714 es crea la Capitania General de Castella la Nova a partir de la Comissaria General de la Gent de Guerra de Madrid.

En 1898 es va tornar a dividir el territori peninsular en set noves Regions Militars, alhora que es van constituir les Comandàncies Generals de Balears, Canàries, Ceuta i Melilla. La IV Regió Militar té el seu origen en la Capitania General de Catalunya, mantenint la seu i les quatre províncies de l'antic principat.

Després de la proclamació de la Segona República en 1931, un decret governamental va dissoldre les regions militars i les va substituir per les Divisions Orgàniques.[2] En juliol de 1936, el cap de la IV Divisió Orgánica era el general de brigada Francisco Llano de la Encomienda.

Per decret del 4 de març de 1939, abans de finalitzar la Guerra Civil Espanyola, va quedar restablida l'antiga Regió Militar, que recuperava les funcions de la desapareguda IV Divisió Orgànica.[3] A la nova IV Regió Militar se li assigna el IV Cos d'Exèrcit, amb tres divisions: la 41a (Barcelona), la 42a (Girona) i la 43a (Lleida).[4] El primer Capità General de la regió va ser el General de divisió Eliseo Álvarez-Arenas y Romero.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]