I ara què, homenet?

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreI ara què, homenet?
(de) Kleiner Mann – was nun?
(sv) Hur skall det gå med Pinnebergs?
(en) Little Man, what now?
(es) Y ahora qué?
(pl) I cóż dalej, szary człowieku?
(fi) Mikä nyt eteen, Pinneberg?
(tr) Küçük adam, ne oldu sana?
(it) E adesso, pover' uomo?
(da) Lille mand - hvad nu?
(nb) Hva nå - lille Mann?
(nl) Wat nu, kleine man?
(hu) Mi lesz veled - emberke?
(lt) O kas dabar, mažasis žmogau?
(ru) Čto že dal'še, malen'kij čelovek?
(ro) Încotro, omule? Şi acum ce facem, micuţule?
(ka) Aç ragasa ikhm, patara kaco
(sk) A čo teraz, človiečik?
(mo) Ši akum ... ynkotro?
(cs) Občánku, a co ted'?
(sq) Po tani o i shkrete?
(lv) Mazais cilvek - ko nu?
(bg) Čoveče, ami sega?
(he) Ish katan, le-an?
(ca) I ara què, homenet?
(es) Pequeño hombre, y ahora qué?
(fr) Quoi de neuf, petit homme?
(pt) E agora, Zé-Ninguém?
(sr) Mali čoveče, šta sada?
(az) Daha nä, kiçik adam?
(el) Kai tora, anthropako?
(ja) Pineberuku, asu wa dosuru!? Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorHans Fallada Modifica el valor a Wikidata
Llenguaalemany Modifica el valor a Wikidata
Publicació1932 Modifica el valor a Wikidata
Gènerenovel·la Modifica el valor a Wikidata

I ara què, homenet? (en alemany: Kleiner Mann - was nun?) és una novel·la de l'escriptor alemany Hans Fallada publicada per primera vegada el 1932.[1]

Sinopsi[modifica]

La novel·la té lloc entre el 1930 i el 1932. A l'inici del primer capítol, en Johannes Pinneberg, comptable de professió, i n'Emma "Xaieta" Mörschel, venedora, reben la notícia que està embarassada de dos mesos. Decideixen casar-se ràpidament i se'n van a viure a la ciutat de Ducherow, al nord d'Alemanya. Tanmateix, resulta que en Pinneberg tenia un compromís amb el seu patró qui el volia casar amb la seva filla, i en assabentar-se del casament el fa fora i ha de buscar-se una nova feina en una Alemanya en crisi econòmica.

Aleshores els arriba una esperança de la mare d'en Pinneberg, la Mia, amb qui no té massa bona relació, qui gràcies al seu company en Jachmann Pinneberg li ha aconseguit una feina de venedor als grans magatzems Mendel a Berlín. En Pinneberg i la seva dona es muden a Berlín. Primer viuen a la casa de la mare d'en Johannes, i més tard en una habitació a Moabit, la qual els la lloga en Puttbreese de forma il·legal. Als grans magatzems on treballa en Pinneberg canvien de supervisors i implanten un sistema de quotes en les vendes, les quals obliguen als venedors a competir entre ells i a treballar sota pressió. Tanmateix, en Pinneberg encara rep l'ajuda del seu company de feina i amic en Joachim Heilbutt, a qui acaben fent fora per pertànyer a grup nudista.

Quan neix el seu fill, en Horst, el Març de 1931 tornen a escassejar-los els diners a en Pinneberg i a na Xaieta. En Pinneberg fa tard uns quants dies a treballar ja que s'ha d'anar ocupant del seu fill i això provoca que l'acabin fent fora de la feina. Més tard, s'assabentarà que algun company de feina què li tenia mania havia fet córrer el rumor entre els amos jueus que en Johannes era un simpatitzant nazi.

Al Novembre de 1932 la família Pinneberg viuen en un cobert a uns 40 quilòmetres a l'oest de Berlín, què els cedeix en Heilbutt. En Pinneberg fa 14 mesos que és a l'atur i és na Xaieta qui ha de treballar ara per poder mantenir la família. Un dia que en Johannes va a Berlín a cobrar l'atur, li passa un esdeveniment que el trauma. Mentre passeja per la Friedrichstraße al centre de Berlín, es para davant d'un aparador. Aleshores un policia l'ordena que se'n vagi d'allí i en Johannes se sent humiliat, sent la gota que vessa el vas. En arribar a casa amb prou feines pot mirar a la seva dona als ulls. Ella, però, qui li ha donat sempre suport i que sempre l'ha animat, li fa veure que almenys es tenen l'un a l'altre, que s'estimen i que això és el més important.

Traducció al català[modifica]

  • I ara què, homenet?. Traducció de Ramon Monton. Barcelona: Edicions de 1984, 2009.

Referències[modifica]

  1. Kleiner Mann – was nun? Roman. Rowohlt, Berlin 1932
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: I ara què, homenet?