Ibn Muhad al-Jayyaní

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaibn Muhad al-Jayyaní
Dades biogràfiques
Naixement data desconeguda
probablement Jaén
Mort vers 1093
Jaén
Activitat professional
Ocupació matemàtiques i astronomia
Va influir a Alfons X el Savi
Modifica dades a Wikidata


Abu-Abd-Al·lah Muhàmmad ibn Muhad al-Jayyaní va ser un matemàtic andalusí del segle XI. Conegut indistintament com a Ibn Muhad o Al-Jayyaní, el seu nom va ser llatinitzat a l'edat mitjana amb els noms d'Abumadh, Abhomadii, Abumaad, Abenmohat i Abenmoat.

Vida[modifica]

No es coneix gran cosa de la seva vida, tant és així que existeixen confusions amb altres personatges contemporanis del mateix nom.[1] L'única dada segura és que va fer observacions astronòmiques a Jaén l'any 1079[2] i que probablement també va ser cadi en aquesta mateixa ciutat.

Només es coneixen sis obres d'aquest autor (tres traduccions i tres obres originals), però han estat suficients perquè li donessin fama i passés a la història com a matemàtic i astrònom. Les seves aportacions principals són l'explicació de la raó matemàtica del difícil llibre 5é dels Elements d'Euclides, la divulgació de la trigonometria esfèrica oriental a l'Occident europeu (sense que es conegui quines van ser les seves fonts),[3] desenvolupar l'algorisme de càlcul conegut com a mètode equatorial de límits fixos (atribuït normalment a Regiomontanus) i les taules astronòmiques de les quals es van servir els astrònoms d'Alfons X.

Obres[modifica]

Manuscrits en àrab[modifica]

  • Maqala fi Sarh al-nisba ('Comentari al concepte de raó matemàtica'). Manuscrit conservat a la Biblioteca Nacional d’Algèria
  • Risala fi Matrah al-su‘a‘at ('Compendi sobre la projecció dels raigs'). Manuscrit conservat a la Biblioteca Medicea Laurenziana
  • Kitab Mayhulat qisi al-kura ('Llibre de les incògnites dels arcs de l'esfera'). Dos manuscrits conservats a les biblioteques Medicea Laurenziana i del monestir de l'Escorial

Traduccions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Martos Quesada, J i Escribano Ródenas, M.C. Vida y obra del matemático giennense del siglo XI Ibn mu‘ad al-Yayyani. Boletín de Estudios Giennenses. Num. 198 Jul/Dic 2008. Pàgina 126.
  2. Thomas Hockey et al. (eds.). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer Reference. New York, 2007. Pàgina 652. ISBN 978-0387310220
  3. Samsó, Julio. Notas sobre la trigonometría esferica de Ibn Mu’ad. Awraq. Num. 3 1980. Pàgines 60-68.

Bibliografia[modifica]

  • Calvo, E. y Casulleras, J. Ibn Mu‘ad al-Yayyani, a LIROLA, J. (ed.), Biblioteca de al-Andalus. Fundación Ibn Tufayl de Estudios Arabes. Almeria, 2006. Volum IV Pàgines 197-201. ISBN 8493402605.
  • Villuendas, M.V. La Trigonometría europea en el siglo XI : estudio de la obra de Ibn Mu"ad, El Kitab mayhulat. Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, 1979.

Enllaços externs[modifica]