Ibn Taghribirdí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIbn Taghribirdí
Nom original(ar) يُوسُف بن تغري بردي الأتابكي اليشبقاوي الظاهري Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 febrer 1410 Modifica el valor a Wikidata
El Caire (Soldanat Mameluc) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 juny 1470 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
El Caire (Soldanat Mameluc) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEl Caire Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, historiador Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsIbn Hàjar al-Asqalaní, Badr al-Din al-Ayni (en) Tradueix, Ahmad ibn Arabxah i al-Maqrizí Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Abu-l-Mahàssin Jamal-ad-Din Yússuf ibn al-Amir Sayf-ad-Din Taghrí-birdí al-Atabakí al-Yaixbaqawí adh-Dhahirí (àrab: أبو المحاسن جمال الدين يوسف بن الأمير سيف الدين تغري بردي الأتابكي اليشبقاوي الظاهري, Abū l-Maḥāsin Jamāl ad-Dīn Yūsuf b. al-Amīr Taḡrī Birdī al-Atābakī al-Yaxbaqāwī aẓ-Ẓāhirī), més conegut simplement com a Ibn Taghribirdí (el Caire, 2 de febrer de 1410-5 de juny de 1470) fou un historiador àrab egipci nascut al Caire el 1409/1410.

El seu pare va rebre el favor del soldà mameluc adh-Dhàhir Barquq, i fou comandant en cap de l'exèrcit (amir kabir o atabak) sota el mameluc an-Nàssir Fàraj, el 1407, i el 1410 fou nomenat virrei de Damasc on va morir dos anys després (1412) quan Abu-l-Mahàssin tenia dos o tres anys.

Fou criat per la germana del pare, casada successivament amb dos cadis suprems, Muhàmmad ibn al-Adhim al-Hanafí i Abd-ar-Rahman al-Bulkiní aix-Xafií. Va estudiar diverses disciplines i va fer també exercicis militars. Va tenir diversos càrrecs administratius i el 1432 va participar en la campanya del soldà Barsbay a Síria.

Les seves obres principals foren Al-mànhal as-safi wa-l-mustawfi bad al-wafi, amb biografies de soldans i amirs entre 1428 i 1458; Kitab an-nujum az-zàhira fi-muluk Misr wa-l-Qàhira, història d'Egipte del 641 a la seva època; i Hawàdith ad-duhur fi-madà al-ayyam wa-x-xuhur, crònica dels fets des del 1441 al 1469. Va escriure altres obres menors.

Bibliografia[modifica]