Icthyophaga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ichthyophaga)
Infotaula d'ésser viuIcthyophaga Modifica el valor a Wikidata

Pigarg de cap gris Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAccipitriformes
FamíliaAccipitridae
GènereIcthyophaga Modifica el valor a Wikidata
Savigny, 1809
Nomenclatura
Sinònims
Icthyophaga
Espècies

Ichthyophaga és un gènere d'ocells rapinyaires de la família dels accipítrids (Accipitridae), propi del sud-est asiàtic, des del subcontinent indi fins a l'illa de Sulawesi.[1] Normalment habiten en grans àrees d'aigua dolça, però de vegades també a estuaris i zones costaneres. Properes filogenèticament als pigargs del gènere Haliaeetus, tenen una grandària similar a les espècies més petites d'aquest gènere.

Tenen similar coloració al plomatge, amb cap gris, ales marró grisenc i ventre i potes blanques. Les dues espècies que formen el gènere es diferencien en el color de la cua, marró I. humilis i blanca amb banda terminal negra I. ichthyaetus.

Taxonomia[modifica]

S'han descrit dues espècies en aquest gènere:[2]

Tanmateix, altres obres taxonòmiques, com la llista mundial d'ocells del Congrés Ornitològic Internacional (versió 12.2, juliol 2022) no reconeixen aquest gènere i consideren que les 2 espècies anteriors pertanyen al gènere Haliaeetus.[3] La decisió es prengué en base a un estudi molecular de 2005, on es va trobar que el gènere Haliaeetus és parafilètic i subsumeix Ichthyophaga.[4]

Tanmateix, altres obres taxonòmiques, com el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (Desembre 2019), encara reconèixen Icthyophaga com un gènere vigent.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Icthyophaga
  1. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 281. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  2. El gènere Ichthyophaga a TAXONOMICON Rev. 18-05-2010 (anglès)
  3. «Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors» (en anglès). IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  4. LM2005.pdf
  5. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 281. ISBN 978-84-16728-37-4.