Icnita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Empremta d'un Teròpode trobat prop d'Enciso (Espanya)
Petjada fossilitzada d'un entelodòntid a la Serra de Castelltallat

Una icnita (Grec antic "ιχνιον" (ichnion) – petjada, traça o rastre) o icnofòssil és qualsevol detall conservat en roques que constitueix una mostra indirecta de vida.

Cartell que explica els icnites de la Serra de Castelltallat que pertanyen a mamífers primitius de l'Oligocè fa uns 30 milions d'anys, (cliqueu per engrandir)

A diferència dels fòssils convencionals que proporcionen mostres directes de vida, una icnita és una testimoni de la presència d'un organisme viu. Les icnites poden ser petjades deixades pels animals, marques, copròlits (femtes fossilitzades), estructures de nidificació, etc.


A la vila d’Isona, situada a la comarca del Pallars Jussà (Catalunya) hi ha el  Museu de la Conca Dellà - Parc Cretaci. Concebut com un museu modern, es basa en els tres elements fonamentals del terme d'Isona: les restes de dinosaures del Cretaci Superior, el municipi romà d'Aeso i els recursos naturals i culturals del seu entorn. Al segon pis es troba l'espai dedicat al període Cretaci, 65 milions d'anys enrere, amb totes les dades sobre dinosaures i altres éssers contemporanis seus trobades a la Conca Dellà.


El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà. Així doncs, el Parc Cretaci permet a tothom que arriba fins aquesta àrea de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, poder descobrir aquest territori en els seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural que el compon.


Enllaços externs[modifica]