Iddi-Illum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIddi-Illum

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementmil·lenni III aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XXI aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióoficial Modifica el valor a Wikidata

Iddi-Illum o també Iddi-El va ser un governador o shakkanakku[a] de la ciutat-estat de Mari, a l'antiga Mesopotàmia, un gran centre de comerç al curs mitjà de l'Eufrates.

Segons consta a les llistes de shakkanakku va governar durant cinc anys, del 2090 aC al 2085 aC. Era contemporani de la Tercera dinastia d'Ur, i probablement el seu vassall. Es va trobar una estàtua amb el seu nom però sense cap, feta d'esteatita que va dedicar a la deessa Ixtar. Actualment es troba al Museu del Louvre. La inscripció diu: "Iddi-El, shakkanakku de Mari, ha fet donació de la seva estàtua per a Eštar (Ixtar). A qui destrueixi la inscripció, que Eštar aniquili la seva descendència".[1]

Notes[modifica]

  1. La paraula shakkanakku definia un títol propi del regne de Mari, i significava governador militar i van aparèixer després de la caiguda de Mari en mans de Sargon d'Accad que va nomenar ell els primers governants. Després de la caiguda de l'Imperi d'Accad, van seguir governant els descendents dels primers governadors. També portaven de vegades el títol de lugal.

Referències[modifica]

  1. Oliva, Juan (ed.). Textos para una historia política de Síria-Palestina. Tres Cantos: Akal, 2008, p. 89. ISBN 9788446019497.