Identitat sonora

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La identitat sonora és aquell component de la identitat d’un espai físic, un producte, una marca, i una empresa o corporació que s’expressa i transmet mitjançant el so, identificant-la unívocament. La identitat sonora està composta per les músiques, veus, efectes sonors i paràmetres de tractament del so en el disseny sonor d’un espai físic, un producte, una marca, i una empresa o corporació. La planificació, definició i composició de la identitat sonora per tal de comunicar-la al públic és el que es coneix com a audio branding, sound branding, sonic branding, acoustic branding, music branding o so corporatiu.

Audio branding i identitat sonora[modifica]

Anomenem audio branding a l’estratègia de branding sensorial que consisteix a crear la identitat sonora d'una marca, empresa o corporació com a part coherent d'una estratègia global de branding i comunicació, i a transmetre-la a través de tots els canals de comunicació sonors.

Gràcies als atributs del so i al seu poder evocador, l’audio branding potencia la diferenciació, notorietat i memorabilitat de la identitat corporativa: transmet i fixa en l’usuari/consumidor trets identificatius com els valors i la cultura corporatius, expandeix i optimitza la seva experiència sensorial, i el vincula a la marca o l’empresa.

La identitat sonora ha d’assolir quatre objectius:

 1. Reflectir en el so els atributs de la marca, empresa o corporació. El disseny sonor ha d’ajustar-se a la marca, correspondre-hi, ser pertinent i congruent.
 2. Ser clara i distintiva, és a dir, ha de permetre la diferenciació i reconeixement de la marca.
 3. Facilitar la memorabilitat, és a dir, deixar una empremta en l’usuari que afavoreixi el record de la marca.
 4. Ser flexible, tant musicalment com tècnicament, per tal de poder adaptar-se a diferents situacions, contexts o estils. Per exemple, adequant-se a diferents punts de contacte d’àudio.

La identitat sonora que es construeix mitjançant una estratègia d’audio branding es defineix en un llibre d'estil sonor, que forma part de l’estratègia de comunicació. El llibre d'estil sonor recull les característiques de la música, veus, efectes sonors i paràmetres de tractament del so, com ara volum, presència, nivell de compressió o reverberació. A partir del llibre d'estil sonor es construeix l’univers sonor sobre el qual es basarà tota la sonoritat de l’empresa, marca o corporació. Fent l’analogia amb els mitjans de creació de la identitat gràfica, l’univers sonor permetrà crear assets d’àudio (elements sonors) de la mateixa manera que una paleta gràfica permet treballar amb els grafismes i crear logos, tons, textures o diferents elements de comunicació visual. La comunicació de la identitat sonora s’adequa a cadascun dels audio touch points (ATPs, o punts de contacte d’àudio), adaptant el missatge sonor al receptor, al seu públic objectiu, però mantenint sempre els símbols distintius de la identitat, de forma que sigui clarament discernible. Finalment, el missatge sonor emès per a cada audio touch point rep la forma d’un o diversos assets d’àudio, que seran escoltats pel públic de cadascun dels esmentats ATPs.

Elements de la identitat sonora[modifica]

Element d’àudio (asset d’àudio)[modifica]

Arxiu d’àudio independent, amb entitat pròpia, que forma part de la identitat sonora i que pot ser implementat en un punt de contacte d’àudio.

Logo sonor[modifica]

Expressió essencial, condensada identificable de la identitat sonora, que idealment transmetrà atributs de la marca, empresa o corporació. Pot integrar música, efectes de so i veu, o qualsevol combinació d’aquests elements. Com a element sonor, el logo sonor té la peculiaritat de ser —possiblement— el més transversal dels elements, ja que pot aparèixer a multitud de punts de contacte. Els criteris que cal seguir per a realitzar un bon logo sonor són, en resum, els mateixos paràmetres que han de regir un bon audio branding, afegint-hi la concisió.

Punts de contacte d’àudio (audio touch point)[modifica]

Punt en el qual l’empresa, marca o corporació emet so adreçat al seu públic objectiu; per exemple, una trucada en espera, webinars, un fil musical o vídeos.

Referències[modifica]

 • MinskyColleen Fahey, Laurence (07/02/2014): «What Does Your Brand Sound Like?», Harvard Business Review. [1]
 • Swinburne University of Technology (30/05/2014): Audio Video Style Guide. Version 4.2. Marketing & Recruitment — Swinburne Commons. [2]
 • Linn, Peter (27/10/2014): «My Interview With an Audio Branding Guru», Peter Linn Music blog. [3]
 • UE Studio (30/04/2017): «El ‘ADN sonoro’ refuerza la marca corporativa», El Mundo. [4]
 • «Kwoledge (about AB)», Audio Branding Academy (ABA) web. [5]
 • «Sonic branding», ChromeOrange™ Music●Media web. [6]
 • «How we create a sound indentity», Amp Sound Branding web. [7]
 • «Sonic branding», Massive Music web. [8]
 • «Audio Branding Blog», blog didàctic i divulgatiu de promoció de la disciplina de l'audio branding i identitat sonora [9]

Bibliografia[modifica]