Il·lusió de la quadrícula

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Il·lusió de quadrícula centellejant
Quadrícula de Hermann

La il·lusió de la quadrícula és una il·lusió òptica. Els dos tipus més comuns són la "il·lusió de quadrícula de Hermann" i la "il·lusió de quadrícula centellejant".

La il·lusió de la quadrícula centellejant fa creure a l'individu que els punts que observa situats a les interseccions entre dues línies, una de vertical i una altra horitzontal, apareixen i desapareixen. Quan la persona manté la seva vista sobre una única intersecció, el punt desapareix.

La il·lusió de la quadrícula de Hermann va ser observada per Ludimar Hermann el 1870. És molt similar a l'anterior: quan es mira un dibuix amb una quadrícula blanca sobre un fons negre, es té la impressió que sorgeixen taques "fantasmes" a les interseccions de les línies. Les taques desapareixen quan s'observa directament la intersecció. Això explica per què es veuen punts en la intercepcions.

La diferència entre la quadrícula de Hermann i la quadrícula centellejant és que la centellejant ja conté els punts de les interseccions, al contrari que la de Hermann, que no les té.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Il·lusió de la quadrícula Modifica l'enllaç a Wikidata