Vés al contingut

Il gattopardo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaIl gattopardo
Le Guépard Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióLuchino Visconti Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióGoffredo Lombardo Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióMario Garbuglia Modifica el valor a Wikidata
GuióSuso Cecchi D'Amico, Pasquale Festa Campanile, Enrico Medioli, Massimo Franciosa i Luchino Visconti Modifica el valor a Wikidata
MúsicaNino Rota Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGiuseppe Rotunno Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMario Serandrei Modifica el valor a Wikidata
VestuariPiero Tosi Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTitanus Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorTitanus i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança i Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1963 Modifica el valor a Wikidata
Durada183 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià
francès
alemany
llatí Modifica el valor a Wikidata
RodatgePalerm, Ciminna i Aríccia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enEl Gattopardo Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama i pel·lícula basada en una obra literària Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióItàlia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis
Palma d'Or (1963) Modifica el valor a Wikidata



IMDB: tt0057091 Filmaffinity: 973364 Allocine: 1766 Rottentomatoes: m/the_leopard_1963 Allmovie: v99283 TCM: 81203 Metacritic: movie/the-leopard TV.com: movies/the-leopard Modifica els identificadors a Wikidata

Il gattopardo és una pel·lícula italiana de 1963 dirigida pel director Luchino Visconti, basada en la novel·la del mateix nom de l'autor Giuseppe Tomasi di Lampedusa. La pel·lícula inclou un ampli planter d'actors de renom internacional com l'estatunidenc Burt Lancaster, el francès Alain Delon i la italiana Claudia Cardinale. Aquest llargmetratge ha estat distribuït en diverses versions. La primera versió de Visconti tenia una durada de 205 minuts, però va ser considerada com a excessivament llarga i Visconti va reduir el metratge a 185 minuts. Aquesta versió és la que se sol prendre com a referència. De tota manera, la versió mostrada en anglès té una durada de 161 minuts (va ser editada per la 20th Century Fox). A Espanya es va realitzar una versió de 151 minuts de durada. Aquesta pel·lícula és considerada com una de les obres essencials del cinema europeu dels anys 1960 i una de les més destacades del seu director, Luchino Visconti.

Argument

[modifica]

El llargmetratge mostra la vida de Don Fabrizio Corbera, Príncep de Salina, i de la seva família, que es veu alterada en ser Sicília envaïda per les tropes de Garibaldi, en els anys 1860-1863. A conseqüència d'això, tots es refugiaran a la casa de camp que la família té a Donnafugata. Comprenent que els dies del feudalisme han passat a millor vida, assegura el matrimoni del seu nebot Tancredi amb Angelica, la filla del ric alcalde liberal de Donnafugata, Don Calogero.

Repartiment

[modifica]

Comentari

[modifica]

A través d'un fresc on la reconstitució històrica és minuciosa i estètica, Visconti analitza sense nostàlgia inútil la mutació del món feudal i rural cap a una societat moderna i republicana.

Visconti declara: «Ajunto el punt de vista de Lampedusa, i diguem també del seu personatge, el príncep Fabrizio. El pessimisme del príncep Salina el porta a lamentar la caiguda d'un ordre que, per immòbil que hagi estat, era en tot cas un ordre. Però, el nostre pessimisme es carrega de voluntat i, en lloc de lamentar l'ordre feudal i borbònic, apunta a establir un ordre nou.»

Premis

[modifica]

Al voltant de la pel·lícula

[modifica]
  • La pel·lícula descriu la caiguda de l'aristocràcia italiana, de la qual l'escena del ball (que dura 45 minuts) en dona la clau. Aquesta escena va ser rodada al Palazzo Valguarnera-Gangi, a Palerm. La coreografia d'aquest film anava a càrrec d'Alberto Testa.[1]
  • Molt implicat en l'escriptura del personatge del príncep Fabrizio, Visconti va triar l'actor americà Burt Lancaster per encarnar-lo. La tria va sorprendre, però es va revelar pertinent. L'osmosi es repetirà en un altre paper de Visconti a Confidències.
  • En la versió italiana Burt Lancaster (que gravava les seves intervencions en anglès) és traduït a l'italià per un altre actor. La versió en idioma anglès, que va ser produïda alhora, inclou la veu original de Lancaster.

Referències

[modifica]
  1. Edita SARPE, Gran Enciclopèdia de la Música Clàsica, vol. IV, pàg. 1053/54. (ISBN 84-7291-226-4)

Enllaços externs

[modifica]
  • Il gattopardo a Criterion Collection essay, per Michael Wood (anglès)
  • Argument i comentari al cine-club de Caen (francès)
  • Comentari per Alain Dubeau (francès)
  • Fitxa tècnica i comentari Arxivat 2009-02-10 a Wayback Machine. a Dvdtoile.com (francès)
  • Lloc dedicat a la pel·lícula (francès)