Illa Charlton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaIlla Charlton
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 52° 00′ N, 79° 30′ O / 52°N,79.5°O / 52; -79.5
EstatCanadà
TerritoriNunavut Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població0 Modifica el valor a Wikidata (0 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície308 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perbadia de James Modifica el valor a Wikidata

L'illa Charlton Island és una illa deshabitada que es troba a la badia de James, a la regió de Qikiqtaaluk, Nunavut, Canadà. Situada al nord-est de la badia del riu Rupert, té una superfície de 308 km².[1] És el punt més meridional del territori de Nunavut.

Thomas James, que va donar el seu nom a la badia de James, va hivernar-hi el 1631 i li va donar el nom en record al rei Carles.[2] Els fundadors de Fort-Rupert (1668) l'hagueren de veure i Charles Bayly gairebé va fer-hi terra el 1674. Poc abans de 1679 Bayly va proposar fer de l'illa Charlton el centre d'operacions comercial al voltant de la badia de James. Després de l'expedició a la Badia de Hudson (1686) els francesos planejaren enviar-hi els presoners.

Pels volts de 1802 la Companyia del Nord-oest va enviar-hi l'Eddystone, un vaixell fortament armat, sota el comandament del capità Richards per reclamar-la per a la Companyia, fins aleshores en poder de la Companyia de la Badia de Hudson. A l'illa van construir el Fort St. Andrews, més dos forts en les desembocadures del riu Moose i Eastmain. L'objectiu era pressionar la Companyia de la Badia de Hudson en la concessió dels drets de trànsit de la Companyia del Nord-oest per la badia de Hudson.

Referències[modifica]

  1. «The Atlas of Canada - Sea Islands». Natural Resources Canada. Arxivat de l'original el 2 de juliol 2010. [Consulta: 5 maig 2011].
  2. Arthur S. Morton,"A History of the Canadian West",page 34