Illa Victòria

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:41, 20 des 2014 amb l'última edició de KRLS Bot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Fotomuntatge per satèl·lit de l'illa Victòria

L'illa Victòria (en anglès Victoria Island), amb 297.291 km², és la segona més gran del Canadà després de l'illa de Baffin i la novena més gran del món. Està situada enllà del cercle polar àrtic i es reparteix entre els territoris de Nunavut i del Nord-oest.

Està separada del continent americà, al sud, pel golf d'Amundsen, l'estret de Dolphin i Union, el golf de la Coronació, l'estret de Dease i el golf de la Reina Maud; al sud-est l'estret Victòria la separa de l'illa del Rei Guillem; al nord-est, està separada de l'illa del Príncep de Gal·les pel canal M'Clintock; al nord, el canal del Vescomte Melville la separa de l'illa de Melville, a l'arxipèlag de la Reina Elisabet; finalment, està separada de l'illa de Banks, al nord-oest, per l'estret del Príncep de Gal·les.

L'illa va ser anomenada així el 1839 en honor a la reina Victòria del Regne Unit. A l'hivern, està coberta de glaç en tota la seva extensió. El seu punt culminant es troba a 520 m d'altitud.

El nucli més habitat és Iqaluktuutiak (nom inuit), abans Cambridge Bay, a la part de Nunavut, a la costa sud de l'illa, amb 1.309 habitants el 2001. L'altre nucli habitat és Ulukhatok (abans Holman), als territoris del Nord-oest, amb 398 habitants, situat a la costa oest. La població total de l'illa aquell any, la majoria dels quals d'ètnia inuit, era de 1.707 persones; la densitat de població és baixíssima: 0,006 hab/km². Coord.: 71° N, 110° O / 71°N,110°O / 71; -110

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa Victòria