Illa de Berkner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaIlla de Berkner
(en) Berkner Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusIce rise (en) Tradueix i illa Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentAntàrtida Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaRegió Antàrtica Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAntàrtida Modifica el valor a Wikidata
Map
 79° 40′ S, 46° 20′ O / 79.67°S,46.33°O / -79.67; -46.33
Banyat permar de Weddell Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud869 m Modifica el valor a Wikidata
Mida150 (amplada) × 320 (longitud) km
Superfície43.873 km² Modifica el valor a Wikidata

L'illa de Berkner, també coneguda com a illa de Hubley, és, amb els seus 43.873,1 km², la segona illa més gran de l'Antàrtida després de l'illa d'Alexandre I.

Està situada a 79° 30′ S i 47° 30′ O, al fons de la gran badia que constitueix la mar de Weddell, i està completament voltada per la banquisa i recoberta de neu i glaç. Per tant, els seus contorns precisos només es coneixen a través d'imatges de satèl·lit radar. És l'illa més meridional del món, títol que de vegades es dona erròniament a l'illa de Ross. Al contrari d'aquesta, però, Berkner no és accessible per mar; de fet, el punt més septentrional de l'illa es troba a 17 km de mar obert.

Fa 320 km de llarg per 135 km d'ample. És una illa muntanyosa que culmina a 975 m d'altitud, al Thyssenhöhe. Es troba separada del continent antàrtic per la barrera de gel de Filchner, d'un centenar de quilòmetres d'amplària. Se situa damunt el paral·lel 80 i el seu punt més meridional és tan sols a uns 1.000 km del pol sud, per la qual cosa és un lloc de partida de nombroses missions antàrtiques.

L'illa de Berkner fou descoberta per l'equip nord-americà de l'estació Ellsworth sota la direcció del capità Finn Ronne, de la reserva de l'Armada dels Estats Units, en ocasió de l'any internacional de la geofísica, durant la temporada 1957-1958. L'illa fou anomenada així pel Comitè Consultor Nord-americà sobre els Noms Antàrtics (United States Advisory Committee on Antarctic Names) o US-ACAN, en honor del físic nord-americà Lloyd Berkner, enginyer de l'expedició antàrtica de Richard Evelyn Byrd de 1928-1930.[1]

Referències[modifica]

  1. «Berkner Island». data.aad.gov.au. Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR). [Consulta: 9 abril 2020].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa de Berkner