Illa de Faro

Per a altres significats, vegeu «Faro (desambiguación)».
Infotaula de geografia físicaIlla de Faro
Imatge
TipusIlla i jaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAlexandria (Egipte) Modifica el valor a Wikidata
Map
 31° 12′ 51″ N, 29° 53′ 06″ E / 31.2142°N,29.885°E / 31.2142; 29.885
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata

Faro o Fars és una petita illa d'Egipte situada davant de Canop, prop del port Alexandria, i unida a terra a través d'un pont construït per Dexiphanes de Cnido, el Heptastadion, de manera que era part d'aquest port. Com la costa mediterrània egípcia és molt plana i freturosa de qualsevol tipus de referència útil per a la navegació, es va considerar necessària un senyal per indicar l'entrada al port, funció per la qual servia Fars. Ptolemeu I va ordenar construir una gran edificació que servís com a fita, el Far d'Alexandria. Al segle I els romans ho usaven també de nit, amb una foguera i miralls reflectors en la part superior: aquesta va ser la raó per la qual el seu nom va donar origen a la paraula far.

A vegades, el seu nom apareix escrit com Pharos, que és la transcripció llatina del nom grec, Φάρος, la correcta transcripció del qual a l'espanyol és Faro.

Història[modifica]

Ciutadella de Qaitbey.

Homer l'esmenta en l'Odissea. Segons la llegenda, el rei d'Esparta Menelau va desembarcar a l'illa, el nom de la qual no coneixia. Va preguntar a un home quin era el nom del propietari, i l'egipci va contestar Pera'a (en egipci, Faraó). El rei va entendre Pharos, que en grec antic significava manta (τὸ φᾶρος: tela, vés-la), per la qual cosa va donar a l'illa aquest nom.[1][2]

Sòstrat (arquitecte) va començar la construcció d'una gran torre d'avisos per ordre de Ptolemeu I, que va acabar durant el regnat de Ptolemeu II, en el 282 aC.

En 1303 i 1323 l'illa va sofrir dos forts terratrèmols, de manera que la torre es va esfondrar i molts de les seves restes van ser a parar al fons del mar. Alguns autors creuen que el seu desplomi va ser a causa que les seves pedres estaven unides amb tascons de ferro, que per efecte del salitre van acabar podrint-se, i perquè havia deixat d'utilitzar-se i mantenir-se. En 1480, el sultà Qaitbey va construir una fortalesa utilitzant les restes del far, l'anomenada ciutadella de Qàït-bay.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Heròdot
  2. Egon Bauer