Illa de Mackenzie King

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaIlla de Mackenzie King
Imatge

EpònimWilliam Lyon Mackenzie King Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 77° 43′ N, 111° 57′ O / 77.72°N,111.95°O / 77.72; -111.95
EstatCanadà
TerritoriTerritoris del Nord-oest Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població0 Modifica el valor a Wikidata (0 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície5.048 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesura100 (amplada) × 98 (longitud) km
Banyat peroceà Àrtic Modifica el valor a Wikidata

Illa de Mackenzie King (Mackenzie King Island) és una de les illes del grup de les illes de la Reina Elisabet, a l'Arxipèlag Àrtic Canadenc, al nord del Canadà. Administrativament, l'illa està dividida en dos: la part occidental, quasi la totalitat de l'illa, pertany als Territoris del Nord-oest, i una de molt petita, la part més oriental, al territori autònom de Nunavut, sent la separació el meridià 110 W.

Geografia[modifica]

L'illa es troba a l'extrem occidental del grup de les illes de la Reina Elisabet, en un grup de tres illes obertes a l'oceà Àrtic. Es troba al sud de l'illa Borden, de la qual les separa l'estret de Wilkins, de tan sols 18 km d'amplada, i a tan sols 6 km de l'illa Brock. Una mica més allunyades hi ha, a l'oest, a l'altra banda de l'estret de Ballantyne, l'illa del Príncep Patrick (a uns 57 km) i al sud-oest, l'illa Emerald (a 63 km). Al sud, a l'altra banda de l'estret Hazen hi ha l'illa de Melville (a 77 km). A l'est hi ha l'illa Lougheed (a 93 km) i, una mica més al nord-est, l'illa d'Ellef Ringnes (a 117 km).

La seva superfície és de 5.048 km², cosa que la converteix en la 10a de l'arxipèlag, la 26a del Canadà i la 115a del món. És una illa força plana, amb desnivells que ràrament superen els 100 metres.

Història[modifica]

El primer a arribar a l'illa, el 1915, fou l'explorador Vilhjalmur Stefansson. Més tard l'illa es va batejar en honor de William Lyon Mackenzie King, primer minestre del Canadà.[1]

Referències[modifica]

  1. «King, The Right Hon. William Lyon Mackenzie». parl.gc.ca. Arxivat de l'original el 2011-06-04. [Consulta: 18 maig 2008].
Vista per satèl·lit

Bibliografia[modifica]

  • Vilks, G. Foraminiferal Study of East Bay, Mackenzie King Island, District of Franklin (Polar Continental Shelf Project). [Ottawa]: Dept. of Mines and Technical Surveys, 1964.

Enllaços externs[modifica]