Illes Britàniques

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Situació de les illes Britàniques dins d'Europa Occidental

Les illes Britàniques (en anglès the British Isles) són l'arxipèlag d'illes al nord-oest de la costa europea consistents en la Gran Bretanya, Irlanda i moltes altres illes menors que hi són properes.

L'ús del terme pateix una certa davallada, sobretot entre els mateixos habitants de les illes, a causa de les seves connotacions polítiques i històriques. Mentre pertanyeren enterament a l'imperi Britànic el terme restà mancat de polèmica. Amb la independència de la República d'Irlanda, però, alhora que amb una certa revifalla del sentiment diferencial a Gal·les i Escòcia, part dels seus habitants el consideren inacceptable, ja que remet a un subordinament al Regne Unit que actualment és història. Precisament un dels noms alternatius que el gaèlic irlandès dóna a l'arxipèlag és el d'Oileáin Iarthair Eorpa, illes de l'Europa Occidental.

Geografia[modifica | modifica el codi]

Les illes Britàniques són separades de l'Europa continental per la mar del Nord a l'est i pel canal de la Mànega al sud, mentre que a l'oest i al nord limiten amb l'oceà Atlàntic. La mar d'Irlanda en separa les dues illes majors. La superfície de l'arxipèlag és de 315.134 km².

Geologia i clima[modifica | modifica el codi]

Les roques més antigues del grup es troben al nord-oest d'Escòcia, Irlanda i nord de Gal·les amb 2.700 milions d'anys. Durant el Silurià les regions del nord-oest van xocar amb les del sud-est, que havia estat part d'una península continental separada. La topografia de les illes és de grandària moderada respecte a les magnituds mundials. La seva màxima altitud, el Ben Nevis, s'eleva a una altura de només 1.344 metres. El seu llac més gran, el Lough Neagh, cobreix 381 quilòmetres quadrats.

El clima de les illes és temperat oceànic, amb hiverns suaus i estius càlids. El corrent de l'Atlàntic Nord porta molta humitat i eleva la temperatura 11 °C per sobre de la mitjana mundial de la seva latitud. Això va donar lloc a un paisatge que va ser dominat durant molt de temps pels boscos temperats, encara que l'activitat humana ha aclarit la major part de la coberta forestal.

Illes que en formen part[modifica | modifica el codi]

i moltes altres petites illes que envolten la Gran Bretanya i Irlanda.

Les illes Anglonormandes són a voltes també incloses en l'arxipèlag, si bé les raons per fer-ho són més aviat polítques que no pas estríctament geogràfiques, puix que són molt més a prop de la costa francesa que de l'anglesa.

Coord.: 54° N, 4° O / 54°N,4°O / 54; -4