Vés al contingut

Illes Hermite

Plantilla:Infotaula indretIlles Hermite
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Tipusarxipèlag Modifica el valor a Wikidata
Part deTerra del Foc Modifica el valor a Wikidata
Lloc
ContinentAmèrica del Sud Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaRegió de Magallanes i de l'Antàrtica Xilena Modifica el valor a Wikidata
Map
 55° 50′ 00″ S, 67° 25′ 00″ O / 55.8333°S,67.4167°O / -55.8333; -67.4167
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Format per
Característiques
Altitud178 m Modifica el valor a Wikidata

Les illes Hermite són un arxipèlag de Xile que formen part del gran arxipèlag de Terra del Foc,[1] localitzat a l'extrem meridional d'Amèrica del Sud. Administrativament pertanyen a la comuna de cap d'Hornos,[2] a la província de l'Antàrtida Xilena, la capital de la qual és Puerto Williams i a la Regió de Magallanes i de l'Antàrtica Xilena. En aquestes illes està el conegut cap d'Hornos, que es troba a l'illa d'Hornos.

Foren anomenades en honor de l'almirall holandès Jacques L'Hermite (1582-1624).[3]

La part de les illes Hermite ubicada a l'orient del meridià del cap d'Hornos (illa Deceit i sector oriental de les illes Herschel i Hornos) fou reclamada per l'Argentina com a part del conflicte del Beagle fins a la resolució de la disputa el 1984 amb la signatura del Tractat de Pau i Amistat.[4] Com a llegat de la disputa han quedat camps sembrats amb mines antipersones instal·lades per l'Armada de Xile: un a l'illa d'Hornos, dos a l'illa Deceit i un més a l'illa Freycinet.

Geografia

[modifica]

L'arxipèlag comprèn les següents illes:

  • Illa Hermite: l'illa principal de l'arxipèlag, situada a l'extrem nord-oest.[5]
  • Illa Jerdan, una petita illa a l'est d'Hermite, a la part centre-nord.
  • Illa Herschel: a l'est de Jerdan, a la part central.
  • Illa Deceit: la més oriental.
  • Illa d'Hornos: la més meridional, coneguda pel cap d'Hornos.
  • Illa Hall: una petita illa a la part centre-sud.
  • Illots de Maxwell, Saddle, Chanticleer i Arrecife.

L'illa Deceit s'estén al sud-est pel cap Deceit i acaba en una sèrie d'illots i penyasegats anomenats els illots Deceit,[6] però també coneguts com "Les dents" o "Les urpes de Deceit". Aquests illos Deceit, tot i que són menys meridionals que el cap d'Hornos, són sovint més impressionants per als mariners, sobretot amb forts vents i mar violenta.

Al nord es troben les illes Wollaston,[7] separades pel canal Franklin, la proximitat del qual fa que sigui difícil de distingir els arxipèlags. L'illa Herschel està separada de l'illa Deceit per la badia Arquistade, que s'inclou al passatge mar del sud, una de les portes de sortida del passatge de Drake. L'illa Hermite està seprada de l'illa Herschel per la badia de San Francisco.

Referències

[modifica]
  1. Prosser Goodall, R.N.. Tierra de Fuego (en castellà). Buenos Aires: EdicionesShanamaiim, 1979. 
  2. Nacional, Biblioteca del Congreso. «Ley 19726. Comunica de Cabo de Hornos y establece una agrupación de comunas» (en castellà). [Consulta: 15 desembre 2024].
  3. Rozzi, Ricardo; Heidinger, Kurt; Massardo, Francisca. Tracing Darwin's Path in Cape Horn (en castellà). University of North Texas Press. Universidad de Magallanes, 2019-05-15. ISBN 978-1-57441-707-4. 
  4. Carmona, Guillermo Lagos. historia de las fronteras de chile (en castellà). Editorial Jurídica de Chile, 1985. 
  5. Toponimia de la República Argentina: Territorio Nacional de La Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur. pt. 1. Tierra del Fuego (en castellà). El Instituto, 1982. 
  6. Pub124, 2004 Sailing Directions (Enroute): East Coast of South America (en anglès). ProStar Publications, 2004. ISBN 978-1-57785-550-7. 
  7. Suárez, Manuel. Mundos del Cabo de Hornos: Crónicas de exploraciones de un geólogo y relatos históricos (en castellà). Canopus Editorial Digital Sa, 2023-08-31. ISBN 978-956-01-0905-7.