Illes Kuriat

Plantilla:Infotaula geografia políticaIlles Kuriat
Imatge

Localització
Map
 35° 48′ 01″ N, 11° 02′ 02″ E / 35.800167°N,11.033806°E / 35.800167; 11.033806
PaísTunísia
Governacionsgovernació de Monastir Modifica el valor a Wikidata

Les illes Kuriat (àrab: قورية, Qūriya) són dues illes petites de la costa oriental de Tunísia a la governació de Monastir, a uns 18 km de la ciutat de Monastir.[1] La formen dues illes: Kuria Kbira (Gran Kuriat), amb 2,7 km², i Kuria Sgira (Petita Kuriat), amb una mica menys d'1 km². Les illes es poden visitar de dia. L'illa menor i unes roques que té al costat són conegudes també com a illes Kingliar.

Hi viuen tres espècies de tortugues marines: la verda (Chelonia mydas), la Dermochelys coriacea, i la tortuga careta Caretta caretta (aquesta darrera força comuna). El lloc principal és una platja de 800 metres al nord-est de l'illa petita, i Bradai i a una platja de 900 metres a la costa occidental de l'illa gran. Altres espècies són la curruca melanocèfala, el pinsó del nord i les gavines. La Pinna nobilis, una espècie marina amenaçada d'extinció, té un dels hàbitats principals a aquestes illes. Són també un lloc important per a la Posidonia oceanica i les algues Caulerpa racemosa hi són abundants.

Les illes Kuriat constitueixen una reserva natural de Tunísia establerta per ordre ministerial.[2]

Referències[modifica]

  1. «Les îles Kuriat, îles des tortues» (en francès), 12 aout 2015. [Consulta: 23 maig 2020].
  2. «Tunisie : Kuriat, le paradis sur mer» (en francès), 16-11-2019. [Consulta: 23 maig 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illes Kuriat
Tunísia Illes de Tunísia Bandera de la Tunísia
illes: Quèrquens (Gharbi, Chergui, Roumédia, Safnou i Ghermedi), Djerba, Guetaïa el Gueblia, Guetaïet el Baharia, Jeliji, Kneïs, Djalita (La Galite), Zembra, Zembretta, Illes Kuriat, Illes Kingliar, El Kani, Bilou, Ile Plane
Tunísia Reserves Bandera de Tunísia
Reserves naturals i de la natura: Ain Chrichira, Ain Zana, Chott El Fedjaj, Djebel Bargou, Djebel Bouramli, Djebel Khroufa, Djebel Marchana, Djebel Mrhilla, Djebel Ousselat, Djebel Ressas, Djebel Selloum, Djebel Serj, Djebel Touati, Djebel Zaghouan, Estuari del Medjerda, Etella, El Haouaria, Golf de Bou Grara, Illes Kerkennah, Illes Kneiss, Iles Kouriates, Llac de Bizerta, Llac de Radès i salines, Llac de Tunis, Mhibes, Kchem el Kelb, Ille Chikly, Majen Chitan (Majen Djebel Chitane), Oasi de Nefta, Península de Cap Bon, Sabkhat Kelbia, Sabkhat Sidi Mansour, Torbera de Dar Fatma; Reserves naturals marines: Galiton, Golf de Gabes; Reserva especial: Hamada-Sidi Toui; Llocs naturals sensibles: Vall d'Atatfas, Djebel Abderrahmane, Bosc de Kesra, Bouabdella, Djebel Serj, Àrea de Bouzaïène, El Gallel i Maknassy, Djebel Sidi Aïch, Djebel El Talh-El Guettar, Àrea de Rejim Maatoug i de Ghouiba Essouda, Toujane, Erg oriental i regió de Jbil, Sabkhas de Sidi Ali Mekki, El Ouafi, i Nord, Llacuna de Ghar El Melh, Zirats; Reserves d'animals: Ain Baccouch, Dar Chichou, M'hibeus, Orbata; Reserves d'ocells: Jenein-oued Ouni; Àrees protegides: Dghoumes, Illes de Djerba, Jardí botànic de Tunis, Om Chieh, Sabkhat El Khalij; Àrees d'importància natural: Bahira El Bibane, Chott El Djerid, Salines de Thyna, Sabkhat Halk el Menzel, Sabkhat d'Ariana, Sabkhat El Djem, Sabkhat Kourzia, Sabkhat Sedjoumi, Sabkhat Sidi El Hani; Reserves de la biosfera: Parc Nacional de Bou Hedma, Parc Nacional de Chaambi, Parc Nacional d'Ichkeul, Parc Nacional de les illes Zembra i Zembretta; Llocs classificats per la convenció de Barcelona: Galiton, Ichkeul, Ille Chikly, Illes de Kneiss, Illes Zembra i Zembretta.