Imant monomolecular

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista superior del Mn12, anomenat la Drosophila de les molècules imant

Els imants monomoleculars o molècules imant són sistemes en els quals es pot obtenir magnetització permanent i histèresi magnètica (normalment, a temperatures extremadament baixes), no pas amb un ordenament magnètic tridimensional, sinó per un fenomen purament monomolecular.

El nom d'imant no hi és estrictament adequat, ja que els imants reals impliquen un nombre molt gran de centres acoblats. No obstant això, la comunitat científica l'ha adoptat per ser evocatiu de les propietats magnètiques d'aquest tipus de molècules.

Els requisits que s'esmenten comunament perquè un sistema es comporti així són:

La combinació d'aquestes propietats poden portar a una barrera energètica tal que, a baixes temperatures, el sistema quedi atrapat en una de les valls energètiques d'alt espín.

Els imants moleculars exhibeixen un producte de susceptibilitat magnètica per temperatura que creix en baixar la temperatura, i poden ser caracteritzats per un desplaçament, tant en posició com en intensitat, del pic en susceptibilitat magnètica.

El primer imant molecular va ser el Mn12, un complex dodecanuclear de manganès, que es manté per ponts oxo i anions acetat; actualment, existeixen una multitud de sistemes i estratègies per a desenvolupar-los, no sols amb metalls de transició sinó també amb lantànids.[1]

Els imants moleculars són interessants tant des d'un punt de vista purament teòric, pel seu comportament quàntic,[2] i des d'un punt de vista pràctic (encara en etapa especulativa) tant com a candidats a qubits per computació quàntica,[3] com per a refredar sistemes a temperatures molt baixes (per sota d'1 K).

Imant de base molecular[modifica | modifica el codi]

Un imant de base molecular és un material molecular que presenta histèresi magnètica d'origen cooperatiu, com els imants tradicionals (òxids metàl·lics). Els imants orgànics, per exemple, són imants moleculars.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sessoli, R.; Powell, AK. . 254, 2009. pp.2328-2341. 
  2. Bertaina, S.; Gambarelli, S.; Mitra, T.; Tsukerblat, B.; Müller, A.; Barbara, N, Quantum oscillations in a molecular magnet , Nature, 453, 208, 203-207
  3. Stepanenko, D.; trifàsica, M; Loss, D., Quantum computing with molecular Magnets , inorgànica Chimica Acta, 361, 2008, 3740-3745

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]