Imperi Neobabilònic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Imperi Neo-Babiloni
Bandera
626 a.C – 539 a.C Bandera

Ubicació de {{{common_name}}}
Informació
Capital Babilònia
Idioma oficial acadi i aramaic
Període històric
Revolta de Babilònia (626 a.C) 626 a.C
Política
Forma de govern No especificat
President
 • 626–605 BC: Nabopolassar (first)
 • 556–539 BC: Nabònides (last)
Modifica les dades a Wikidata
Mapa de l’Orient Mitjà cap l’any 600 a. C. En aquestes dates va desaparèixer l’Imperi Assiri i els caldeus i els medes se’l van repartir. així com la victòria del rei caldeu, Nabucodonosor II davant els egipcis que li va permetre controlar tota la regió de Canaa
La porta d’Ishtar de Babilònia tal com està reconstruïda al Museu Pergamon de Berlín

L'Imperi Neobabilònic o Segon Imperi Babilònic, va ser un període dins la història de Mesopotàmia que es va iniciar l’any 626 aC i va acabar l’any 539 aC.[1] Durant els tres segles precedents, Babilònia havia estat governada per pobles de llengua acàdia i pels seus veïns del nord, Assíria. Un any després de la mort del governant assiri, Assurbanipal, el 627 BC, l’Imperi Assiri va entrar en una sèrie brutals guerres civils. Babilònia es va rebel·lar sota Nabopolassar, un membre de la tribu dels caldeus que hi havia migrat al segle ix aC. Aliats amb els pobles medes, perses, escitis i cimeris saquejaren la ciutat de Nínive l’any 612 aC (episodi molt comentat a la Bíblia), i la seu de l’imperi va passar a ser Babilònia que no ho era des que morí Hammurabi al segle xviii aC. Durant aquest període va millorar l’economia, l’arquitectura, les arts i les ciències.

El Període Neobabiloni va finalitzar amb el regnat de Nabònides el 539 BC. Els perses de Cir el Gran finalment van conquerir l’imperi neobabilònic.

Art[modifica]

Durant l’era neobabilònia es van reverenciar les obres artístiques babilòniques dels segles passats. Per exemple van trobar una estàtua antiga de Sargon d'Accad i per aquest motiu es va erigir un temple dedicat a ell. També Nebuchadnezzar va excavar per tal de cercar els fonaments de Naram-Suen. De la mateixa manera els neobabilonis van tornar a les pràctiques de l’imperi sargònida (imperi acadià) d’escollir una filla del rei com serventa de la divinitat de la Sin.

Vida econòmica[modifica]

Es van posar en conreu noves grans superfícies de terra i es va estendre el sistema d’irrigació. El seu sistema era de finques molt extenses.

Les ciutats tenien autonomia local i rebien privilegis especials per part del rei. Els centres de les ciutats eren els temples.

Dinastia neobabilònia[modifica]

Dinastia XI de Babilònia (Neo-Babilònia)

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Imperi Neobabilònic Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Talley Ornan, The Triumph of the Symbol: Pictorial Representation of Deities in Mesopotamia and the Biblical Image Ban (Göttingen: Academic Press Fribourg, 2005), 4 n. 6