Impremta Ventayol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Impremta Ventayol
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteLluís Muncunill i Parellada Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle xix (1895)
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Mossèn Jacint Verdaguer, 9. Terrassa (Vallès Occidental)
Map
 41° 34′ N, 2° 01′ E / 41.57°N,2.01°E / 41.57; 2.01
BCIL
IdentificadorIPAC: 28086

La Impremta Ventayol, o Impremta Josep Ventayol, és un edifici del centre de Terrassa (Vallès Occidental), situat a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un edifici entre mitgeres, de planta baixa i pis, situat en una parcel·la d'estreta façana i gran profunditat. La façana que dona al carrer és de composició simètrica, feta de pedra, on es marquen només les juntes horitzontals. Presenta un important sòcol de pedra. Cal destacar-ne la portalada, d'inspiració romànica, en arc rodó amb un extradós decorat amb les lletres de la impremta i una línia d'imposta també decorada amb motius florals. A la part superior hi ha interessants respiralls de la cambra d'aire de la coberta que formen un fris d'inspiració clàssica, amb mètopes i tríglifs.[1]

Història[modifica]

L'edifici, obra de Lluís Muncunill de 1895, va deixar la seva activitat com a impremta fa dècades. Va estar abandonat durant anys, en què es va degradar molt i fou ocupat com a centre social alternatiu.[2] L'edifici va ser desallotjat i enderrocat, i se n'ha conservat la façana al mateix lloc, ara incorporada en un edifici de nova construcció que ocupa també el solar contigu.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Impremta Ventayol
  1. «Impremta Ventayol». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 17 octubre 2014].
  2. «1r aniversari CSO Impremta de Terrassa». Kaosenlared.net, 23-11-2006. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 20 octubre 2014].

Vegeu també[modifica]