Indústria 4.0

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El concepte Indústria 4.0[1] (també conegut com a indústria intel·ligent o ciberindústria del futur) correspon a una nova manera d'organitzar els mitjans de producció. L'objectiu que es vol assolir és la posada en marxa d'un gran nombre de fàbriques intel·ligents (smart factories) capaces d'adaptar-se més a les necessitats i els processos de producció i també a assignar d'una manera més eficaç els recursos, de manera que s'obri la via cap a una nova revolució industrial o la quarta revolució industrial.[2]

Les bases tecnològiques d'aquesta orientació són, entre d'altres:

  • internet de les coses (IoT)
  • Sistemes ciberfísics
  • La cultura del «fes-ho tu mateix» (Do It Yourself)
  • Fàbrica 4.0...La indústria 4.0[3] no es redueix únicament a aquests quatre punts, sinó que va més enllà: és la quarta revolució industrial, de manera que s'emfatitza la idea d'una creixent i adequada digitalització i coordinació cooperativa en totes les unitats productives de l'economia.

El concepte indústria 4.0 no és una realitat consolidada, sinó que és una nova fita en el desenvolupament industrial que marcarà importants canvis a la societat en els propers anys, fent un ús intensiu d'internet i les tecnologies punteres amb la finalitat primordial de desenvolupar plantes industrials i generadores d'energia més intel·ligents i més respectuoses amb el medi i amb cadenes de producció més ben comunicades entres si i amb els mercats d'oferta i demanda.[4]

Referències[modifica]

  1. Enginyers de Catalunya, Comissió Indústria 4.0 «Status Report Comissió Indústria 4.0». Indústria 4.0 - Status Report 2017.
  2. «Smart Industries» (en francès). GL EVENTS EXHIBITIONS. [Consulta: 16 març 2016].
  3. «2016, any de la indústria 4.0». Col·legi d'Enginyers Graduats i EnginyersTècnics Industrials de Barcelona. [Consulta: 16 març 2016].
  4. Kateryna, Bondar «¿Qué es realmente la Industria 4.0?». UNIR Research, 04-06-2016. «El término “Industria 4.0” describe la digitalización esperada de las cadenas de valor industriales con la idea de utilizar las tecnologías emergentes para implementar el Internet de las cosas y los servicios con el objeto de integrar diferentes procesos de ingeniería y negocio, permitiendo que la producción opere de una manera eficiente y flexible con bajos costos y alta calidad.»

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Indústria 4.0