Indicació geogràfica protegida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Indicació Geogràfica Protegida)
Segell en català d'Indicació Geogràfica Protegida
Segell en català de la indicació geogràfica protegida

La indicació geogràfica protegida (IGP) és una denominació de qualitat, regulada a escala d'Unió Europea, que identifica un producte alimentari que és originari d'un lloc determinat, una regió o un país, té una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui essencialment ser atribuïda al seu origen geogràfic, i com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració es fa a la zona geogràfica definida.

Torró d'Agramunt amb distinitu IGP

Cal que es compleixin els requisits establerts al Reglament comunitari sobre règims de qualitat de productes agrícoles i alimentaris.[1] La IGP és un distintiu d'identificació de la Unió Europea, creat el 1992. Inicialment s'assignava només a productes alimentaris, però des de 2009 s'aplica també als vins (s'exclouen els esperits). Les denominacions IGP estan protegides legalment a tota la Unió Europea.

A diferència d'una denominació d'origen protegida, part de la matèria primera o bé part del procés de producció, transformació o elaboració pot provenir o es pot realitzar fora de la zona geogràfica. No obstant això, se'n garanteix la reputació i la qualitat tradicional de la zona. Per exemple, a l'illa de Mallorca no es disposa de prou farina per fer totes les ensaïmades típiques. Als Països catalans hi ha les indicacions geogràfiques protegides següents:

Altres distintius[modifica]

Referències[modifica]