Induciòmar (trèver)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
No s'ha de confondre amb Induciòmar (al·lòbroge).
Infotaula de personaInduciòmar
Biografia
Naixement Gàl·lia
Mort 54 aC (Julià)
Gàl·lia
Activitat
Ocupació Cabdill
Altres
Títol Rei
Modifica les dades a Wikidata

Induciòmar [1] (llatí Induciomarus o Indutiomarus) fou un cap dels trèvers i dirigent del sector resistent a la invasió romana.

Quan Juli Cèsar va entrar al territori dels trèvers el 54 aC abans de la invasió de Britània, la gent va deposar les armes i no va seguir en el desig de guerra a Induciomarus, que es va haver de sotmetre. Cèsar de moment va acceptar la submissió però va instar als caps tribals a donar suport a Cingetorix, gendre i rival d'Induciomarus i cap del partit romà.

Induciomarus va esperar la seva oportunitat i aquesta va arribar a l'hivern quan, per manca de gra, Juli Cèsar va haver de separar les seves tropes i estacionar-les en diferents llocs.[2] El cap dels trèvers, amb el suport d'Ambiòrix i Cativolcus, caps dels eburons, va atacar als romans que romanien al seu territori i després es va dirigir contra Tit Labiè que havia acampat a territoris dels rems (remi) a la frontera amb els trèvers, però al conèixer la victòria de Cèsar sobre els nervis al setge de Namur, es va retirar al seu propi territori on va aixecar més tropes i va marxar altra vegada contra Labiè al que va rodejar al seu camp de Lavacherie;[3] una sortida sobtada de Labiè el va sorprendre i les seves forces foren posades en fuita i ell mateix va morir en la fugida, al creuar un riu.

Referències[modifica]

  1. Cèsar, Juli. «Llibre V, III.2». A: Guerra de les Gàl·lies (en llatí i català). Traducció: Icart, Joaquim. 3 vol. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1974, p. 46. DL B. 48252-1974. ISBN 8472250938. 
  2. Juli Cèsar, De bello gallico V, 24-25
  3. (anglès) James Anthony Froude. Caesar A Sketch, p.200