Infectivitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En epidemiologia, la infectivitat és la capacitat d'un patogen per produir una infecció. Més concretament, la infectivitat és la capacitat de transmissibilitat horitzontal d'un patogen, és a dir, en quina freqüència es propaga entre els hostes que no es troben en una relació progenitor-fill. La mesura d'infectivitat en una població s'anomena incidència.

S'ha demostrat que la infecció està correlacionada positivament amb la virulència. Això vol dir que, a mesura que augmenta la capacitat d'un agent patogen d'infectar un major nombre d'hostes, també augmenta el nivell de perjudici que causa a l'hoste.[1]

La infectivitat d'un agent patogen és subtilment diferent de la seva transmissibilitat vertical, que fa referència a la capacitat de transmissió dels progenitors als fills.

Referències[modifica]

  1. Stewart, AD; Logsdon, JM; Kelley, SE «An empirical study of the evolution of virulence under both horizontal and vertical transmission». Evolution, 59, 4, abril 2005, pàg. 730–739. DOI: 10.1554/03-330. PMID: 15926685.