Influència (política)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Genèricament, la influència és l'habilitat d'exercir poder (en qualsevol de les seves formes) sobre algú, de part d'una persona, un grup o d'un esdeveniment en particular.

Influència social[modifica]

En la societat, la influència es presenta en les interrelacions d'agents humans i es mostra clarament en els canvis d'actitud que presenta un determinat grup de persones a les quals va dirigida, tenint en compte el grau dels canvis determinant així el grau d'influència exercida. En el desenvolupament de la influència es presenten diferents factors que permeten la seva realització, com els recursos polítics que s'expliquin, i l'habilitat de persuasió i dissuasió. La influència utilitza mètodes flexibles, entre els quals es destaca el poder de convenciment, per a la seva acceptació i deixa a criteri del subjecte qui decidirà si acceptar-la o per contra rebutjar-la.

Segons la teoria organitzacional es diu que en certa organització es manifesta influència quan en la relació d'agents humans sorgeix un líder palpable que, per carisma o pressionats davant el mandat d'una autoritat formal, és capaç d'incidir en l'accionar d'un o més individus, els qui s'acullen a les decisions que el líder pot prendre.

Influència i poder polític[modifica]

En un àmbit nacional, la influència és l'exercici de poder polític per un individu o un grup dins de la societat. No necessàriament el posseeixen les autoritats formals que governen, ja que també hi ha elits que, en una natural i constant lluita pel poder, influencien a vasts sectors de la societat. Sense anar més lluny, l'opinió pública d'un país és capaç d'influir en la política governamental en instal·lar les seves demandes a l'agenda.

Per raons analítiques, alguns cientistes polítics com I. C. Macmillan han establert diferenciacions conceptuals entre poder i influència . Poder és definit com la capacitat de reestructurar les situacions actuals, mentre que influència seria la capacitat de controlar i modificar les percepcions dels altres.

L'expressió "tràfic d'influències" s'entendria com l'ús de la posició social o política per tal d'aconseguir beneficis o avantatges il·legal

Poder i influència en Relacions Internacionals[modifica]

En la seva concepció més micro, encunyada per Robert Dahl, el poder es pot conceptualitzar com la capacitat que un subjecte "A" té per fer que un altre subjecte "B" actuï de determinada manera segons els seus interessos i la seva voluntat. D'aquesta manera, es diu que "A" exerceix el seu poder sobre "B". Això és fàcil d'entendre, per exemple, en un context nacional, on el poder el posseeix l'autoritat formal i ho exerceix sobre la resta de la societat. No obstant això, en l'àmbit internacional no existeix una única autoritat formal que detingui un poder absolut sobre la resta dels actors del sistema. Llavors, aquesta capacitat s'explica a través del concepte d'influència, és a dir, el grau que un subjecte "A" (un Estat, per exemple) és capaç de manifestar una posició de poder sobre un altre subjecte "B".

La influència pot ser coercitiva, atractiva, cooperativa o competitiva i es dóna generalment en tres formes:

D'aquestes tres, la influència econòmica és menys usada, pel rol que compleix l'Organització Mundial del Comerç avui dia en matèria de resolucions de discrepàncies comercials entre Estats, per la qual cosa la influència polític-estratègica i la diplomàtica són més evidenciables en la política internacional contemporània.

Sota certes circumstàncies, els estats poden organitzar una esfera d'influències o un bloc a on exercir una influència predominant. Exemples històrics inclouen les esferes d'influències que es van manifestar a Europa després del Congrés de Viena, o durant la Guerra Freda després de la conferència de Ialta. El Moviment de Països No Alineats és un exemple de bloc contestatari a la Guerra Freda. Alguna aliança militar, com ara l'OTAN o el Pacte de Varsòvia, són altres tipus d'escenaris construïts per exercir influència.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]