Ingrid Daubechies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIngrid Daubechies

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 agost 1954 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Houthalen-Helchteren (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióVrije Universiteit Brussel - Philosophiæ doctor (–1980) Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiJean Reignier i Alex Grossmann Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtica, física, professora d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Princeton
Vrije Universiteit Brussel
Universitat de Michigan
Universitat Duke
Universitat Rutgers Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Interessada enOndeta, wavelet analysis (en) Tradueix i compressió d'imatge Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralAnna Catharine Gilbert, Cynthia Rudin (en) Tradueix, Rachel Ward (en) Tradueix, Ying Huang (en) Tradueix, Konstantinos Drakakis (en) Tradueix, Jing Zou (en) Tradueix, Sandrine Anthoine (en) Tradueix, Igor Guskov (en) Tradueix, C. Sinan Güntürk (en) Tradueix, Radu Victor Balan (en) Tradueix, Ozgur Yilmaz (en) Tradueix, Cliona Golden (en) Tradueix, Agis Athanassoulis (en) Tradueix, Chenwei Zhu (en) Tradueix, Shannon M. Hughes (en) Tradueix, Gaurav Thakur (en) Tradueix, Hau-Tieng Wu (en) Tradueix, Eugene Brevdo (en) Tradueix, Sergey Voronin (en) Tradueix, Jesus Puente (en) Tradueix, Rima Alaifari (en) Tradueix, Güngör Polatkan (en) Tradueix, Bruno Cornelis (en) Tradueix, Tingran Gao (en) Tradueix, Rujie Yin (en) Tradueix, Robert Ravier (en) Tradueix i Jieren Xu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolBaronessa Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRobert Calderbank (1987–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webpacm.princeton.edu… Modifica el valor a Wikidata

Ingrid Daubechies (Houthalen-Helchteren, 17 d'agost de 1954) és una matemàtica i física belga. Ha realitzat importants aportacions en el camp de les ondetes en imatges.[1]

Biografia[modifica]

Ingrid Daubechies va néixer en Houthalen-Helchteren (Bèlgica). Va estudiar física en la Vrije Universiteit Brussel (la universitat de Brussel·les en llengua flamenca), on també es va doctorar en física teòrica en 1980, i en la qual també va estar investigant fins a 1987, any en què es va casar amb el també matemàtic Robert Calderbank. El matrimoni es traslladà als Estats Units, on Daubechies recalà en els Laboratoris Bell de Nova Jersey i a diverses universitats nord-americanes. En 1993 començà a treballar com a professora de matemàtica computacional a la Universitat de Princeton fins a 2011 que es traslladà a la Universitat Duke on va guanyar la càtedra de matemàtiques.

En 2012, el rei Albert II de Bèlgica va concedir-li el títol de Baronessa.

Ingrid Daubechies és membre de nombroses institucions. Va ser la primera dona matemàtica a presidir la Unió Matemàtica Internacional (des de 2011). En 1993 va ser admesa a l'Acadèmia Nord-americana de les Arts i les Ciències, en 1998 a l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i en 2012 a la Societat Nord-americana de Matemàtica. A més, ha estat convidada a participar en nombroses ocasions al Congrés Internacional de Matemàtiques.

Daubechies ha rebut nombrosos premis, entre ells destaquen el Premi Nemmers en Matemàtiques de 2012 i el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en Ciències Bàsiques 2012 al costat de David Mumford.

Obra científiques. Les ondículas[modifica]

Ingrid Daubechies ha treballat en el camp de les ondículas, eines que permeten l'anàlisi de senyals per lliurar informació temporal i freqüencial de manera gairebé simultània. En 1988, Daubechies va proposar la ondícula ortogonal amb suport compacte (coneguda com a ondícula Daubechies), i en 1992 la ondícula biortogonal, també coneguda com a ondícula CDF (Cohen-Daubechies-Feauveau), emprada per al format de compressió d'imatges JPEG 2000.

Aquestes eines matemàtiques permeten fer recerca i avançar tant en matemàtica teòrica com a matemàtica aplicada, ja que serveix en la demostració tant de teoremes com en el desenvolupament de les telecomunicacions, tant en àudio com a vídeo, i fins a l'àmbit biosanitari, amb transmissió de dades d'imatges sanitàries.

Referències[modifica]

  1. «Ingrid Daubechies. Curriculum Vitae» (en anglès). [Consulta: 19 juny 2016].

Enllaços externs[modifica]