Insecticida biològic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els insecticides biològics o ecològics són aquells productes contra insectes basats en l'ús directe d'éssers vius o de matèries actives que en provinguin, i amb exclusió en qualsevol cas dels basats en productes de síntesi química.

La recerca científica incrementa les possibilitats de lluita biològica amb el millor coneixement de la biologia i de l'obtenció de nous productes.

Com a principals avantatges de l'ús de sistemes de lluita biològica s'ha trobat que les plagues no generen tan ràpidament resistència a aquest tipus de productes i els beneficis mediambientals derivats de no alliberar al medi substàncies nocives.

Com a principal inconvenient estan la dificultat d'aplicació en moment i forma adequada d'alguns productes especialment a ple camp, ja que en hivernacle les condicions són més controlables.

Tipus d'insecticides biològics[modifica]

Olis minerals[modifica]

  • Oli d'hivern aplicat durant el repòs hivernal
  • Oli d'estiu aplicat en plena vegetació.

L'efecte insecticida és només físic, ja que l'oli recobreix l'insecte adult o les seves formes hivernants i impedeix que respiri.

En agricultura biològica no s'utilitzen quan es troben formulats mesclats amb altres insecticides de síntesi química.

Feromones[modifica]

La feromona actua per confusió sexual en atraura a una trampa a l'insecte amb el resultat que no s'aparella i mor per inanició sense procrear-se.

Vegetals[modifica]

  • Piretrina natural obtinguda d'aquesta planta de la família de les compostes.
  • Azadiractina extreta d'Azadirachta indica (Arbre del Neem).
  • Rotenona: se extreu d'arrels de Derris spp i altres lleguminoses similars.
  • Preparats de plantes (infusions, decoccions, etc.) com ortiga Urtica sp, absenta Arthemisia absinthum. cua de cavallEquisetum arvense i moltes altres

Virus[modifica]

Per exemple el carpovirus contra el lepidòpter o cuc de la poma

Bacteris[modifica]

  • Bacillus thuringiensis actua especialment contra lepidòpters especial per a plagues barrinadores de tiges o foradadores de fruits i fulles.

Un gen extret d'aquest bacil s'incorpora a plantes genèticament modificades (OGM)(blat de moro, cotó…) que les fa indemnes a les principals plagues. Les plantes modificades genèticament no es fan servir en agricultura biològica encara que la bacteria aïllada sí.

  • Altres bacteris

Fongs[modifica]

Insectes vius[modifica]

S'introdueixen adults o bé els ous, normalment una plaga d'origen foraster està millor adaptada ambientalment que el seu predador per la qual cosa cal fer reintroduccions d'aquest.