Inspector (rang policial)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Inspector és un grau utilitzat en molts cossos policials per anomenar els oficials que comanden un grup d'agents i sotsoficials.

Mossos d'Esquadra[modifica | modifica el codi]

Manegot amb la divisa d'inspector dels Mossos.

L'Inspector és l'únic rang que hi ha a l'escala executiva del cos dels Mossos d'Esquadra, la policia de la Generalitat de Catalunya. L'inspector és superior al sotsinspector i subordinat a l'intendent. L'ascens a inspector es fa mitjançant oposicions.

Com a rang de l'escala executiva li corresponen la gestió de les diverses àrees i unitats dels mossos d'esquadra i, si s'escau, el comandament de l'activitat policial.[1] Aquest rang dirigeix gairebé la majoria d'àrees del cos, com per exemple les comissaries comarcals o de ciutats importants (Àrea Bàsica Policial), o les àrees d'investigació, o aquelles àrees on cal una formació tècnica especial. Tot i la creença popular, a la policia catalana un inspector no és qui fa les investigacions, perquè d'això se n'ocupen els investigadors, els quals són una especialitat i no cap rang. L'octubre de 2010 el cos dels Mossos d'Esquadra tenia 128 inspectors.[2]

Escala Rang Divisa Organismes que pot comandar
Superior Comissari ||X Comissaries Generals, Divisions / Regions
Intendent ||< Divisions/Regions, Àrees
Executiva Inspector |< Àrees
Intermèdia Sotsinspector <<< Àrees, Unitats
Sergent << Unitats, Grups
Bàsica Caporal < Grups
Mosso

Altres cossos policials[modifica | modifica el codi]

Al Cos Nacional de Policia d'Espanya és un funcionari de l'escala executiva, per damunt del sotsinspector i per sota de l'Inspector en cap. A les policies locals, segons la normativa de cada Comunitat Autònoma són graus no sempre equivalents. Al Regne Unit, és el grau immediatament superior al de sergent i per sota d'Inspector en cap. És equivalent i porta les mateixes divises que els tinents de l'exèrcit.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Article 2 de la Llei de modificació de la Llei 10/1994, de l'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra
  2. Nota de premsa