Instal·lació elèctrica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Un elèctric "3G"que es troba cable d'alimentació comunament en les modernes cases europees. El cable es compon de 3 fils (2 fils + 1 de posada a terra en cas que si el cable té "3G", nom) i és de doble aïllament.
Diagrama típic de color verd / groc cables codificats per a connexió a terra (connexió a terra).

Una instal·lació elèctrica és un o diversos circuits elèctrics destinats a un ús específic i que compten amb els equips necessaris per assegurar el correcte funcionament d'ells i els aparells elèctrics connectats a aquests.

Muntatge d'una instal·lació elèctrica encastada en un habitatge

Tipus[modifica]

Segons la seva tensió[modifica]

Instal·lacions d'alta tensió[modifica]

Són aquelles instal·lacions en les quals la diferència de potencial màxima entre dos conductors és superior a 1.000 Volts (1 kV).

Generalment són instal·lacions de gran potència en les quals és necessari disminuir les pèrdues per efecte Joule (escalfament dels conductors). De vegades s'empren instal·lacions d'alta tensió amb baixes potències per aprofitar els efectes del camp elèctric, com per exemple en els cartells de neó.

Instal·lacions de baixa tensió[modifica]

Són el cas més general d'instal·lació elèctrica. En aquestes, l'diferència de potencial màxima entre dos conductors és inferior a 1.000 Volts (1 kV), però superior a 24 Volt s.

Instal·lacions de molt baixa tensió[modifica]

Són aquelles instal·lacions en les quals la diferència de potencial màxima entre dos conductors és inferior a 24 Volt s.

S'empren en el cas de baixes potències o necessitat de gran seguretat d'utilització.

Segons el seu ús[modifica]

Instal·lacions generadores[modifica]

Les instal·lacions generadores són aquelles que generen una força electromotriu, i per tant, energia elèctrica, a partir d'altres formes d'energia.

Instal·lacions de transport[modifica]

Les instal·lacions de transport són les línies elèctriques que connecten la resta d'instal·lacions.

Poden ser aèries, amb els conductors instal·lats sobre suports, o subterrànies, amb els conductors instal·lats en rases i galeries.

Instal·lacions transformadores[modifica]

Article principal: subestació elèctrica

Les instal·lacions transformadores són aquelles que reben energia elèctrica i la transformen en energia elèctrica amb característiques diferents.

Un clar exemple són les subestacions i centres de transformació en què es redueix la tensió des de les tensions de transport (132-400 kV) a tensions més segures per a la seva utilització.

Instal·lacions receptores[modifica]

Les instal·lacions receptores són el cas més comú d'instal·lació elèctrica, i són les que trobem en la majoria dels habitatges i indústries.

La seva funció principal és la transformació de l'energia elèctrica en altres tipus d'energia. Són les instal·lacions antagòniques a les instal·lacions generadores.

Parts funcionals[modifica]

Les instal·lacions elèctriques , sigui quin sigui el seu tipus, disposen de quatre parts ben diferenciades, i amb característiques relacionades.

Alimentació[modifica]

Article principal: Embarrat

És la part de la instal·lació que rep energia de l'exterior. Generalment aquesta energia és elèctrica, però en el cas de les centrals elèctriques, pot ser energia tèrmica, mecànica, química o radiant.

Proteccions[modifica]

Les proteccions són els dispositius o sistemes encarregats de garantir la seguretat de les persones i els béns en el context de la instal·lació elèctrica

Destinades a la seguretat de les instal·lacions[modifica]

Destinades a la seguretat de les persones[modifica]

Conductors[modifica]

Article principal: Cables

Són els encarregats de dirigir el corrent a tots els components de la instal·lació elèctrica . Sense ells, la instal·lació com a tal, no podria existir.

Comandament i maniobra[modifica]

Els elements de comandament i maniobra permeten actuar sobre el flux de l'energia, connectant, desconnectant i regulant les càrregues elèctriques. Els més comuns són els interruptors, commutadors i relés.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Instal·lació elèctrica Modifica l'enllaç a Wikidata