Instantó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'instantó és un tipus de pseudopartícula desenvolupat en el camp de la física teòrica i la física matemàtica, que és inherent a l'espaitemps de Minkowski. Els instantons són solucions topològicament no trivials de la teoria gauge; un instantó és una solució exacta i molt especial de les equacions de camp d'una teoria física, caracteritzada perquè s'obté modificant les equacions passant a temps imaginari.

Està molt relacionat amb el solitó, ja que sovint s'empren les mateixes tècniques per a trobar solucions exactes de tipus instantònic i solitònic. A diferència del solitó, que de vegades pot ser observat a la natura (per exemple, ones superficials en canalitzacions de poca fondària), no és possible observar un instantó a escala macroscòpica.

En el model estàndard de física de partícules, hi ha dos tipus d'objectes de tipus instantóː l'esfaleró de la teoria electrofeble (EW), i l'instantó de la cromodinàmica quàntica (̈QCD). L'esfaleró EW es desintegra isotròpicament en 12 fermions (7 quarks, 3 leptons), si és molt pesant pot produir també potencialment un gran nombre de bosons (fotons, Z, W, Higgs), violant nombre bariònic i del nombre leptònic,[1] mentre que l'instantó de la QCD es desintegra isotròpicament en 2Nf parells de fermions (Nf = 3, 4, 5, 6 és el nombre de quarks cinemàticament accessibles) de quiralitats diferents més un nombre gran de gluons.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Papaefstathiou, Andreas; Plätzer, Simon; Sakurai, Kazuki «On the phenomenology of sphaleron-induced processes at the LHC and beyond». Journal of High Energy Physics, 2019, 12, 2019-12, pàg. 17. DOI: 10.1007/JHEP12(2019)017. ISSN: 1029-8479.
  2. Amoroso, Simone; Kar, Deepak; Schott, Matthias «How to discover QCD Instantons at the LHC». arXiv:2012.09120 [hep-ph], 16-12-2020.