Institut Estatal de Riga núm. 1

Infotaula d'organitzacióInstitut Estatal de Riga núm. 1
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusescola Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1211
Governança corporativa
Seu
Altres
Premis

Lloc webr1g.edu.lv Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut Estatal de Riga núm. 1 (letó: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) és l'escola més antiga dels estats bàltics, i ofereix educació secundària (graus 7 a 12) a Riga, la capital de Letònia.

L'institut s'originà a partir de l'escola de la catedral de Riga, que va ser fundada el 1211, una dècada després de la fundació de Riga mateixa.[1] El seu nom i la llengua d'instrucció han canviat diversos temps durant la seva història. El letó esdevingué la llengua principal d'ensenyament el 1919.

Avui, l'institut és conegut pels seus forts programes en ciències naturals, matemàtiques i informàtica. Els estudiants que desitgen inscriure-s'hi han de passar una prova d'admissió en matemàtiques. El seu índex d'admissions, amb una ràtio de sis candidats per plaça, és un dels més baixos del país. D'ençà 1997 l'institut inscriu cada any de 30 a 40 persones en el seu Programa de Diploma de Batxillerat Internacional, on l'ensenyament es fa en anglès. Va ser la primera escola dels estats bàltics en oferir aquesta mena de programa. Cada any un nombre d'estudiants de dotzè grau acaba el programa DSD (Das Deutsches Sprachdiplom), que els permet de fer un examen[2][3] passat el qual poden seguir estudiant en països de parla alemanya.

L'Institut Estatal de Riga núm. 1 és constantment situat al primer lloc en els rànquings de les escoles de Letònia. Els resultats mitjans dels seus estudiants són els més alts en el país.[4][5][6] L'Institut Estatal de Riga núm. 1 és també la millor escola de Letònia, sobre la base dels assoliments dels seus estudiants en diverses competicions acadèmiques, tant nacionals com internacionals.[7]

Molts dels llicenciats continuen la seva educació a universitats a l'estranger altament qualificades, particularment en el Regne Unit, els Països Baixos, Dinamarca, Alemanya, Àustria i els EUA. El percentatge d'aquests estudiants és molt alt entre els que es llicencien al Programa de Diploma de l'IBO.

Alumnes notables[modifica]

Referències[modifica]