Institut Tecnològic de Califòrnia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut Tecnològic de Califòrnia
(en) California Institute of Technology Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaThe truth shall make you free Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat
organització educativa privada sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1891
Activitat
Membre deORCID
American Council on Education (en) Tradueix
Research Data Alliance
Coalition for Networked Information
National Digital Stewardship Alliance
LIGO Scientific Collaboration
arXiv
Digital Library Federation
Associació d'Universitats Americanes (1934–)
Higher Education Leadership Initiative for Open Scholarship (en) Tradueix (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants2.238 (2017) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats979 Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Indicador econòmic
Dotació financera3.086 M$ (2020) Modifica el valor a Wikidata
Actius totals6.253 M$ (2020) Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISILUS-cit Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcaltech.edu Modifica el valor a Wikidata
Facebook: californiainstituteoftechnology Twitter (X): caltech Instagram: caltechedu Youtube: UClGTZDyz3CSl92TgDqIr0nw Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut Tecnològic de Califòrnia (en anglès, California Institute of Technology, generalment coneguda com a Caltech) és una universitat privada situada a Pasadena, a l'estat de Califòrnia dels Estats Units. Es tracta d'una de les principals institucions mundials dedicada a la ciència, enginyeria i investigació. També porta el control i dirigeix el Jet Propulsion Laboratory de l'agència espacial estatunidenca, NASA. Fundat l'any 1891, el seu lema és «Truth shall make you free» (La veritat us farà lliures). És relativament petita, ja que només agrupa un conjunt de 2100 alumnes (aproximadament 900 de carrera i 1200 de doctorat)[1] però és considerada una de les millors universitats del món tenint en compte el nombre de premis Nobel que han guanyat els seus alumnes i professors.[2] En el Rànquing de Xangai de 2021 estava classificada la 9a del mon i vuitena dels Estats Units.[3]

Història[modifica]

Va ser fundat a Pasadena l'any 1891 pel polític i home de negocis Amos G. Throop com a escola de formació professional. Inicialment es va conèixer amb el nom de Throop University i va canviar diversos cops de nom fins a adquirir l'actual l'any 1921.[4]

L'edifici Bridge Laboratory, facultat de física.

L'astrònom George Ellery Hale va jugar un rol molt important pel desenvolupament de Caltech en convertir-la en una important institució científica. Aprofitant que la recerca científica als Estats Units estava en als seus inicis, Hale va veure l'oportunitat de crear una institució de recerca i educació en enginyeria i ciències naturals. Va aconseguir nombroses ajudes privades per construir laboratoris ben equipats i també va convèncer dos dels científics més importants del moment, Arthur Amos Noyes i Robert Andrews Millikan perquè s'unissin a la direcció i realitzessin els seus estudis a la facultat.

L'any 1917, Hale va contractar l'arquitecte Bertram Goodhue perquè dissenyés un pla general del campus de la universitat (uns 8,9 km²). El disseny dels edificis va estar força influenciat per la tradicional arquitectura de les antigues missions espanyoles del sud de Califòrnia.

El creixement econòmic de la zona i el premi Nobel que va guanyar Millikan (1923) van influir decisivament en l'expansió de la universitat durant la següent dècada en nous departaments com ara geologia, humanitats, ciències socials, biologia o aeronàutica. Importants personatges van ser contractats per dirigir-los com ara Thomas Hunt Morgan o Theodore von Kármán.

Un sisme de magnitud 6,5 a l'Escala de Richter a San Fernando l'any 1971 va causar nombrosos danys en el campus de Caltech i va afectar especialment les estructures dels edificis més vells que van haver de ser demolits, com el Throop Hall o el Culbertson Auditorium.

Ensenyament[modifica]

La universitat de Caltech fa especial èmfasi en la qualitat per sobre la quantitat i concentra un nucli de disciplines de gran calibre. Actualment està situat al cinquè lloc en la classificació generada per l'estudi realitzat per U.S. News & World Report de l'any 2008 per les universitats estatunidenques.[5] Pel que fa a la classificació mundial, es trobava en la setena posició el 2007 segons THES - QS World University Rankings[6] i sisena el 2006 segons el rànquing d'universitats.[7]

Els seus estudis s'agrupen en sis divisions, on cada una ofereix diverses carreres:

El sistema d'ensenyament està distribuït en tres quadrimestres, començant de setembre i acabant a juny.

Esport[modifica]

Caltech posseeix equips de beisbol, bàsquet (masculí i femení), cross, esgrima, golf, futbol (masculí), natació, salts, tennis (masculí i femení), atletisme, voleibol (femení) i waterpolo (masculí i femeni).[14] Tots els equips competeixen en la Southern California Intercollegiate Athletic Conference excepte l'equip d'esgrima que ho fa en la primera divisió de la NCAA.[15]

La majoria dels equips de Caltech no destaquen per la seva qualitat, alguns fins i tot pel contrari. Per exemple, l'equip masculí de basquet va trencar el 6 de gener de 2007 una sèrie de 207 derrotes consecutives en la tercera divisió escolar, aconseguint la primera victòria des de l'any 1996.[16]

La mascota s'anomena Beaver (un castor) i dona nom als equips de la universitat coneguts com els Beavers.

Premis Nobel[modifica]

Fins a l'any 2005, compta amb 31 guardonats dels premis Nobel (17 d'antics alumnes, 14 de professors no antics alumnes i de 4 professors que també havien estat alumnes) fent un total de 32 guardons:

Referències[modifica]

  1. «College Board At A Glance» (en anglès). [Consulta: 30 gener 2008].
  2. «Harvard Rides High in Latest "Top Ten" Research Roundup» (en anglès).
  3. «2021 Academic Ranking of World Universities» (en anglès). Shanghai Ranking. [Consulta: 31 octubre 2021].
  4. Goodstein, Judith «History of Caltech» (en anglès). NobelPrize.org, 29-06-1998.
  5. "America's Best Colleges 2008" Arxivat 2008-07-30 a Wayback Machine. U.S. News & World Report College Rankings, revisat el 19/11/2007. (anglès)
  6. «World University Rankings | Top Universities». A 2007 ranking from the THES - QS of the world's research universities. (anglès)
  7. Top 500 World Universities Arxivat 2007-10-23 a Wayback Machine. Academic Ranking of World Universities from Institute of Higher Education, Shanghai Jiao Tong University, revisat el 2007-11-19. (anglès)
  8. Division of Biology (anglès)
  9. Division of Chemistry and Chemical Engineering (anglès)
  10. Division of Engineering and Applied Science (anglès)
  11. Division of Geological and Planetary Sciences (anglès)
  12. Division of Humanities and Social Sciences (anglès)
  13. Division of Physics, Mathematics and Astronomy (anglès)
  14. Caltech Athletics Arxivat 2007-01-10 a Wayback Machine., revisat el 19/11/2007. (anglès)
  15. Southern California Intercollegiate Athletic Conference Arxivat 2007-08-11 a Wayback Machine., revisat el 2007-11-19. (anglès)
  16. Associated Press «Caltech crushes Bard College to end 207-game slide». ESPN, 17-01-2007 [Consulta: 19 novembre 2007]. (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Institut Tecnològic de Califòrnia