Instituto de España

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Institut d'Espanya)
Infotaula d'organitzacióInstituto de España
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmetaorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1938
FundadorFrancisco Franco Bahamonde Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Format per

Lloc webmecd.es… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut d'Espanya és la institució que agrupa a les nou[1] Reials Acadèmies oficials establertes a Madrid,[2] i està format pel conjunt dels seus acadèmics numeraris. Segons els seus estatuts, el seu objectiu és el de «mantenir i estrènyer la fraternitat espiritual de les vuit Reials Acadèmies espanyoles, ajudant-se i complementant-se entre si per una major eficàcia de les seves tasques i activitats, formant la superior representació acadèmica nacional a Espanya i a l'estranger».

Història[modifica]

L'Institut d'Espanya fou creat, per decret d'1 de gener de 1938, baix el ministeri d'Educació dirigit per Pedro Sáinz Rodríguez,[2] a Salamanca.2019[cal citació] Els seus fundadors foren Eugeni d'Ors, Pedro Muguruza i Agustín González de Amezúa. Manuel de Falla (membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando) en fou elegit el seu primer president, tot i que no va prendre possessió del càrrec.[2]

Durant la seua història va canviar de seu diverses vegades.[2]

L'any 1942 fou nomenat president el bisbe de Madrid, Leopoldo Eijo y Garay que era membre de la Real Academia Española, i va estar en el càrrec fins a 1963. El va succeir Juan Contreras y López de Ayala, Marqués de Lozoya i membre de la Real Academia de la Historia, fins al gener de 1972. Durant uns mesos d'aquest mateix any, i fins a la seva mort, el president fou Luis Martínez de Irujo, Duque de Alba (consort) i membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.[2] El va substituir Manuel Lora-Tamayo Martín que era membre de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia i que va ocupar el càrrec fins a 1978.

Aquest mateix any va assumir la presidència Fernando Chueca Goitia, membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i de la Real Academia de la Historia. L'octubre de 1986 fou elegit president Miguel Artola Gallego, membre de la Real Academia de la Historia, que va presentar la seva dimissió a finals de 1995. El va substituir Margarita Salas Falgueras, que és membre de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i de la Reial Acadèmia Espanyola. L'any 2003 va ser nomenat l'actual president, Salustiano del Campo Urbano, membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques.2019[cal citació]

El 1994 va crear la Càtedre Amèrica, per a fomentar la col·laboració científica amb les universitat americanes hispanòfones.[2]

El 14 de juliol de 2015 s'hi incorpora la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya.[1] Les últimes incorporacions s'havien produït el setembre de 1946.

Activitats[modifica]

L'Institut organitza les seves activitats mitjançant tres línies fonamentals:

  • Els cecles de conferències.
  • Els cursos de Tercer Cicle.
  • Les publicacions especialitzades.

Celebra tres sessions públiques i solemnes amb motiu de:

  • La commemoració de la seva fundació.
  • La Festa del Llibre.
  • L'obertura del Curs Acadèmic anual.

Acadèmies membre[modifica]

Conformen l'Institut d'Espanya les nou Reials Academies oficials, establertes a Madrid, que són les següents:

Des de l'octubre de 1979, existeix la figura de «Membre Associat de l'Institut d'Espanya», per tal de vincular les Acadèmies regionals, provincials i locals a l'Institut, i coordinar les seves activitats en benefici de l'activitat acadèmica en general. L'any 2006 hi havia 50 acadèmies associades.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «La Real Academia de Ingeniería se incorpora al Instituto de España» (en castellà). La Vanguardia, 14-07-2015 [Consulta: 12 agost 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 225. ISBN 84-930048-0-4. 

Bibliografia addicional[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Instituto de España