Institut d'Estudis de l'Autogovern

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióInstitut d'Estudis de l'Autogovern
Seal of the Generalitat of Catalonia.svg
Palau Centelles.jpg
Dades
TipusCentre de Recerca
EspecialitatAutogovern
Pais d'origenCatalunya
Història
Creació22 de desembre del 1984
Organització i govern
Seu 
Gerent/directorFerran Requejo i Coll
Part deDepartament de la Presidència. Generalitat de Catalunya
Modifica les dades a Wikidata

L'Institut d'Estudis de l'Autogovern és un centre de recerca vinculat al Govern de Catalunya situat al Palau Centelles a Barcelona. L'Institut està especialitzat en l'anàlisi de les institucions, els actors i els processos de decisió col·lectiva en democràcies federals i regionals, així com de la Unió Europea i de processos de secessió. L'Institut treballa amb equips multidisciplinaris (politològics, jurídics, econòmics, lingüístics, culturals, etc.) tant des d'una perspectiva teòrica i de política comparada, com des d'una perspectiva aplicada a casos concrets. Les seves anàlisis estan dotades de vocació d'impacte internacional, així com d'incidència pràctica en la millora ètica i funcional de les democràcies que presenten una estructura territorial multinivell.

Les idees i anàlisis generades a partir de la recerca es concreten en propostes específiques. Així, els objectius genèrics de l'Institut son, d'una banda, millorar el desenvolupament i qualitat de l'autogovern, especialment en les democràcies plurinacionals de l'àmbit internacional i, de l'altra, millorar les relacions entre les anàlisis teòriques, institucionals i comparades, i el món polític pràctic.

L'activitat de recerca de l'Institut inclou la col·laboració amb altres institucions i entitats públiques i privades, es complementa amb la difusió d'estudis i treballs, l'organització de seminaris, diversos programes de beques de recerca, l'edició de diverses col·leccions de llibres, així com d'una revista acadèmica semestral.[1] L'IEA també ofereix assessorament institucional.

Història[modifica]

El 1984 el Govern de Catalunya va crear l'Institut d'Estudis Autonòmics.[2] La primera gran obra editada per l'Institut d'Estudis Autonòmics va ser un estudi publicat el 1988 titulat Comentaris sobre l'Estatut de Catalunya.[3] Des d'aleshores l'Institut va ser protagonista del desplegament de l'autogovern català publicant obres relacionades amb l'autonomia i organitzant seminaris especialitzats sobre la qüestió durant els anys 1980 i 1990. Posteriorment, l'Institut va tenir un paper clau en l'elaboració i l'impuls de la reforma de l'Estatut d'Autonomia, el 2003 va publicar l'"Informe sobre la reforma de l'Estatut".[4] Posteriorment, l'Institut també esdevindria un actor rellevant al debat sobre el futur de l'autogovern i els processos de secessió a la política comparada. L'1 de març del 2016 el Decret 201/2016[5] de reestructuració del Departament de la Presidència va assignar l'àmbit competencial sobre l'impuls del desplegament de l'autogovern a aquest departament i va modificar el nom de l'Institut que passaria a anomenar-se Institut d'Estudis de l'Autogovern. Arran de la recuperació de l'autogovern català amb la formació del nou Govern de Catalunya després de les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017, l'1 d'octubre del 2018 es va nomenar director de l'Institut al catedràtic de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra Ferran Requejo i Coll.[6]

Direcció[modifica]

Director Període
Josep Maria Vilseca i Marcet 1985 - 1994
Antoni Bayona i Rocamora 1994 - 2003
Enric Fossas i Espadaler 2003 - 2004
Carles Viver i Pi-Sunyer 2004 - 2017
Ferran Requejo i Coll 2018 - actualitat

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]