Institut de Ciències Fotòniques

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
Logo de la Institut de Ciències Fotòniques
Logo

Fundada 2002
Director Lluís Torner
Ubicació Parc Mediterrani de la Tecnologia
Estat Espanya
Coordenades
Adreça Avda. Canal Olímpic s/n, 08860 Castelldefels (Barcelona)
Campus
Pàgina web
Seu de l'ICFO al Parc Mediterrani de la Tecnologia, Castelldefels.

L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) és un centre de recerca especialitzat en fotònica, la ciència que estudia la llum. Va ser creat a Barcelona el març del 2002 pel Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i per la Universitat Politècnica de Catalunya. L'ICFO és al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels, a l'àrea metropolitana de Barcelona, en un edifici de 9.000 metres quadrats. Compta amb prop de de dos centenars investigadors. L'any 2014, quan completi la seva fase d'expansió, l'Institut comptarà amb més de tres centenars investigadors que treballaran en vint-i-cinc grups de recerca diferents.

L'Institut té com a objectiu la recerca, la docència i l’impuls del sector industrial en l'àmbit de les ciències de la llum i de totes les disciplines en què la fotònica tingui incidència, com ara les nanotecnologies òptiques, les tecnologies de la informació, la biotecnologia, les ciències de la salut i de la vida, les tecnologies de la informació quàntica i els sistemes làser. Duu a terme recerca puntera en aquests camps i forma científics i tecnòlegs especialitzats en aquests camps científics. L'ICFO col·labora amb centres de recerca líders, universitats, hospitals i un seguit d'empreses privades d'àmbit local i d'arreu del món. Acull vint grups de recerca que treballen en més de cinquanta laboratoris. Compta, entre d'altres, amb un laboratori de fabricació nanofotònica, un laboratori de microscòpia i nanoscòpia de llum d'alta resolució i un laboratori d'enginyeria avançada.

La recerca a l'ICFO està organitzada en quatre àrees: fotònica no lineal, fotònica quàntica, nanofotònica i biofotònica. Així doncs, l'ICFO realitza recerca en diferents camps de les ciències fotòniques, incloent-hi la informació quàntica, dispositius nanofotònics, detecció remota, comunicacions òptiques, optoelectrònica, biofotònica i òptica biomèdica.

Fonts[modifica | modifica el codi]