Institut de Ciències Fotòniques

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióInstitut de Ciències Fotòniques
ICFO - Parc Mediterrani de la Tecnologia.JPG
Dades bàsiques
Tipus entitat institut de recerca
Història
Fundació 2002
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Executiu en cap Lluís Torner i Sabata

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) és un centre de recerca especialitzat en fotònica, la ciència que estudia la llum. Va ser creat a Barcelona el març del 2002 pel Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i per la Universitat Politècnica de Catalunya.[1][2] L'ICFO es va traslladar el 2005 al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels, a l'àrea metropolitana de Barcelona, en un edifici de 9.000 metres quadrats.[3] A data de 2016 compta amb una seixantena de laboratoris i més de 350 treballadors.

L'Institut té com a objectiu la recerca, la docència i l’impuls del sector industrial en l'àmbit de les ciències de la llum i de totes les disciplines en què la fotònica tingui incidència, com ara les nanotecnologies òptiques, les tecnologies de la informació, la biotecnologia, les ciències de la salut i de la vida, les tecnologies de la informació quàntica i els sistemes làser. Duu a terme recerca puntera en aquests camps i forma científics i tecnòlegs especialitzats en aquests camps científics. L'ICFO col·labora amb centres de recerca líders, universitats, hospitals i un seguit d'empreses privades d'àmbit local i d'arreu del món. Acull vint grups de recerca que treballen en més de cinquanta laboratoris. Compta, entre d'altres, amb un laboratori de fabricació nanofotònica, un laboratori de microscòpia i nanoscòpia de llum d'alta resolució i un laboratori d'enginyeria avançada.

La recerca a l'ICFO està organitzada en quatre àrees: fotònica no lineal, fotònica quàntica, nanofotònica i biofotònica. Així doncs, l'ICFO realitza recerca en diferents camps de les ciències fotòniques, incloent-hi la informació quàntica, dispositius nanofotònics, detecció remota, comunicacions òptiques, optoelectrònica, biofotònica i òptica biomèdica.

Des del 2002 la seva direcció recau en el físic Lluís Torner i Sabata.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]