Instrument científic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un instrument científic és un aparell o dispositiu que està específicament dissenyat, construït i sovint refinat a través del mètode d'assaig i error per ajudar a la ciència. Específicament, els instruments científics serveixen per buscar, adquirir, mesurar, observar i emmagatzemar dades reproduïbles i verificables). Per al seu funcionament s'apliquen algun principi físic, relació, o tecnologia.

Les dades subministrades per un instrument científic són, en general, conjunts de mesures numèriques que ens donen informació sobre propietats o fenòmens relatius a observacions o experiments de diversos aspectes de la realitat. Per això els instruments científics podrien classificar-se en instruments de mesura (com el cronòmetre), instruments d'observació (com el microscopi) o instruments que permeten dues coses (com el espectrofotòmetre).

Els primers instruments científics van sorgir al segle XVII, i es van multiplicar en funcions, precisió i usos amb el desenvolupament de la ciència en els segles posteriors.

Solen acabar en els sufixos -scopio (perquè veuen alguna cosa), -metre (perquè mesuren alguna cosa) o -tronc (instruments complexos moderns, com el ciclotró).

Característiques i funcions[modifica | modifica el codi]

Els instruments científics persegueixen un augment constant del grau d'exactitud i precisió de les mesures que realitzen, ja siguin les variables independent o dependents, durant observacions empíriques o procediments experimentals fermament basats en el mètode científic i respectant un disseny experimental predefinit.

Són part de l'equipament de laboratori, però es consideren més sofisticats i més especialitzats que altres instruments de mesura com balances, cintes mètriques, cronòmetres, termòmetre sobre fins i tot generadors d'energia o de forma d'ona. Estan cada vegada més basats en la integració d'equips per millorar i simplificar el control, millorar i ampliar les funcions instrumentals, les condicions, els ajustos de paràmetres i dades de mostreig, la recol·lecció, la resolució, l'anàlisi (durant i després del procés ), l'emmagatzematge i la recuperació d'aquestes dades.

Els instruments individuals també poden estar connectats en una xarxa d'àrea local (LAN) i fins i tot estar integrats com a part d'un sistema de gestió de la informació de laboratori (LIMS). A més poden tenir accés via Internet a bases de dades de propietats físiques, per comparar els resultats obtinguts i realitzar una anàlisi avançat dels resultats, fins i tot permetent la difusió i compartició de les dades obtingudes.

Alguns instruments científics poden ser bastant grans de mida, com els grans col·lisionadors de partícules les circumferències mesuren desenes de quilòmetres o les antenas de radiotelescopi i els conjunts d'antenes utilitzats a astrofísica. Com és d'esperar, a l'extrem oposat també existeixen instruments científics i d'investigació de dimensió reduïda, una gran part d'ells en el camp de la medicina, especialment en l'àrea del diagnòstic i la projecció d'imatge no invasiva. S'estan investigant dispositius nanomètrics per interaccionar amb el nostre cos a nivell microscòpic.

Existeixen instruments científics en totes les àrees i escenaris de la ciència. Es poden trobar en qualsevol laboratori del món, fins i tot a bord de coet s, satèl·lits artificials o vehicles d'exploració planetària controlats a gran distància per ràdio.

Història dels instruments científics[modifica | modifica el codi]

Segle XVII[modifica | modifica el codi]

Els primers instruments científics van ser dissenyats per millorar les observacions i en certa manera resulten hereus del mètode científic. Els binocles de Galileu (1609) seguits de la invenció del telescopi poden considerar-se entre els primers artefactes específicament dissenyats per millorar la producció científica de l'època.[1] A aquests els van seguir la brúixola i altres instruments de topografia i geografia, sempre dins del segle XVII. També pertanyen a aquest segle el baròmetre, el metro, la balança hidrostàtica i el termòmetre.

Segle XVIII[modifica | modifica el codi]

Al començament de segle es considera que hi ha tres classes d'instruments:[2]

  • Matemàtics: útils en astronomia, navegació, arquitectura i mesura del temps.
  • Òptics: continuadors del telescopi i microscopi descoberts un segle abans, i
  • Filosòfics: que permetien demostracions sobre filosofia natural : bomba pneumàtica, aparell electrostàtic, màquina elèctrica, etc.

Aquest segle veuria una gran diversificació, millora i augment del catàleg disponible d'instrumental d'observació i mesura, especialment a Anglaterra.

Segle XIX[modifica | modifica el codi]

Els instruments es fan cada vegada més precisos i sofisticats. Deixen de ser una mera extensió dels sentits per esdevenir la interfície necessària per obtenir les dades necessàries que no són accessibles directament.[3]

La producció d'instruments científics es desplaça a França (París) i Suïssa (Ginebra).

Llista d'instruments científics[modifica | modifica el codi]

Per a cada un dels instruments que figuren a continuació s'indica l'àrea científica en què s'empra i la magnitud que mesuren.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. id = Ro-gqLzNFv8C & pg = PA164 La didàctica, avui. Concepcions i aplicacions. Katya Calderon Herrera. Editorial EUNED, 2002. ISBN 9968312533. Pàg 164
  2. 2,0 2,1 Després de Newton: ciència i societat durant la primera revolució industrial. Alberto Elena, Javier Ordóñez, Mariano Colubi. Anthropos Editorial, 1998. ISBN 8476585276. Pàg. 102
  3. Ciència, ordre i creativitat: les arrels creatives de la ciència i la vida. David Bohm, David Peat, F. David Peat. Editorial Kairós, 1988. ISBN 8472451844, Pàg. 78

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Instrument científic Modifica l'enllaç a Wikidata