Insuficiència suprarenal

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaInsuficiència suprarenal
Tipus malaltia endocrina
Especialitat endocrinologia
Classificació
CIM-10 E27.1-E27.4
CIM-9 255.4
Recursos externs
eMedicine emerg/16
MeSH D000309
Modifica dades a Wikidata

La insuficiència suprarenal (o insuficiència adrenal) és una condició en la qual les glàndules suprarenals, no produeixen la quantitat adequada d'hormones esteroides, principalment el cortisol, però pot incloure també la producció d'aldosterona.

La malaltia d'Addison és el pitjor grau d'insuficiència suprarenal, que si no es tracta, dóna lloc a greus dolors abdominals, diarrea, vòmits, debilitat muscular profunda i fatiga, pressió sanguínia extremadament baixa, pèrdua de pes, insuficiència renal, canvis en l'estat d'ànim i personalitat, i es pot produir un xoc (crisi adrenal). Una crisi adrenal amb freqüència es produeix si el cos és sotmès a estrès, com un accident, lesió, cirurgia o una infecció greu, i es pot produir la mort ràpidament.

La insuficiència suprarenal també pot ocórrer quan l'hipotàlem o la hipòfisi, no produeixen quantitats adequades de les hormones que contribueixen a regular la funció adrenal. Això es diu insuficiència suprarenal secundària i és causada per la falta de producció d'ACTH a la hipòfisi o la manca de CRH en l'hipotàlem.