Insurgència naxalita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarInsurgència naxalita

Mapa que mostra el Corredor vermell
Data1967-
LlocÍndia Modifica el valor a Wikidata
ResultatConflicte en curs
Bàndols
Índia Índia Rebels naxalites

La Insurgència naxalita és un conflicte armat, actualment en curs, que enfronta els grups rebels naxalites, amb el Govern de l'Índia i les seves forces de seguretat.

La insurgència va començar com una revolta camperola, a la vila de Naxalbari, l'any 1967, i actualment s'ha escampat per una gran àrea al centre i al sud-est del país, al llarg d'una zona coneguda amb el nom de Corredor Vermell.

L'any 2006, el Primer ministre Manmohan Singh va declarar que els rebels maoístes naxalites representaven el més gran desafiament per a la seguretat interna que mai havia afrontat l'Índia. L'any 2009, el primer ministre va dir que el país estava perdent la batalla contra els rebels maoístes. Els naxalites esperen ser recolzats per les poblacions rurals més pobres, especialment els intocables, els dalits i el adivasis.

Els naxalites ataquen freqüentment a la policial rural, i als operaris del govern, ja que ells diuen que duen a terme una lluita pel dret a llaurar les seves terres, per tenir una vida millor, i per tenir més llocs de treball pels treballadors agrícoles i pels pobres, i volen seguir una estratègia de revolta rural semblant a una Guerra popular de llarga durada contra el Govern central.

El membre del Govern de l'Índia, el Ministre d'afers interns G.K. Pillai, reconeix que hi ha reclamacions legítimes sobre l'accés de la població local a les terres forestals, a la producció i distribució dels beneficis de la mineria i les centrals hidroelèctriques, però diu tanmateix que l'objectiu real dels naxalites és establir un estat maoista a l'Índia.

Bibliografia[modifica]

  • Sumanta Banerjee, In the Wake of Naxalbari: A History of the Naxalite Movement in India, Subarnarekha, 1980.
  • Edward Duyker Tribal Guerrillas: The Santals of West Bengal and the Naxalite Movement, Oxford University Press, New Delhi, 1987, p. 201, SBN 19 561938 2.
  • Sankar Ghosh, The Naxalite Movement: A Maoist Experiment,Published by Firma K.L. Mukhopadhyay, Calcutta, 1975. ISBN 0883865688.
  • J. C. Johari, Naxalite Politics in India, Institute of Constitutional and Parliamentary Studies, New Delhi, 1972.
  • Sohail Jawaid, The Naxalite Movement in India: Origin and Failure of the Maoist Revolutionary Strategy in West Bengal, 1967-1971, Associated Pub. House, 1979.