Intel·ligència intrapersonal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Howard Gardner va ser qui va descobrir les intel·ligències múltiples.
Howard Gardner és l'home que surt a la imatge. Ell va ser qui va definir les intel·ligències múltiples.

La intel·ligència intrapersonal és un dels components del model de les intel·ligències múltiples proposat per Howard Gardner.[1][2] Aquest model propugna que no existeix una única intel·ligència, sinó una multiplicitat (en principi se'n van proposar set, que després es van augmentar a nou).[3][4] La intrapersonal és la que té a veure amb la capacitat d'autoconeixement i regulació emocional.

Intel·ligència intrapersonal[modifica]

La intel·ligència intrapersonal és aquella que es refereix a l'autocomprensió, l'accés a la vida emocional pròpia, a la gamma de sentiments, la capacitat d'efectuar discriminacions d'aquestes emocions i finalment posar-los nom i recórrer a elles com a mitjà d'interpretar i orientar la conducta pròpia.

Les persones que tenen una intel·ligència interpersonal notable, posseeixen models viables i eficaços de si mateixos. Però en ser aquesta forma d'intel·ligència la més privada de totes, requereix altres formes expressives perquè pugui ser observada en funcionament.

La intel·ligència interpersonal permet comprendre i treballar amb els altres, la intrapersonal, permet comprendre millor i treballar amb un mateix. En el sentit individual d'un mateix, és possible trobar una barreja de components intrapersonal i interpersonals. El sentit d'un mateix és una de les més notables invencions humanes: simbolitza tota la informació possible respecte a una persona i què és. Es tracta d'una invenció que tots els individus construeixen per a si mateixos.

Aspectes biològics[modifica]

Els lòbuls frontals tenen un paper central en el canvi de la personalitat, els danys en l'àrea inferior dels lòbuls frontals pot produir irritabilitat o eufòria, en canvi, els danys en la part superior tendeixen a produir indiferència, llanguiment i apatia (personalitat depressiva).

Entre els afàsics que s'han recuperat prou per descriure la seva experiència s'han trobat testimonis consistents: encara que pugui haver existit una disminució de l'estat general d'alerta i una considerable depressió causa del seu estat, l'individu no se sent a si mateix una persona diferent, reconeix les seves pròpies necessitats, mancances, desitjos i intenta atendre'ls el millor possible.

Capacitats implicades[modifica]

Capacitat per a plantejar-se metes, avaluar habilitats i desavantatges personals, i controlar el pensament propi.

Habilitats relacionades[modifica]

Meditar, exhibir disciplina personal, conservar les maneres i donar el millor de si mateix.

Perfils professionals

Individus madurs que tenen un autoconeixement ric i profund.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Gardner, Howard. Frames of mind : the theory of multiple intelligences. 2011 pbk. ed. Nova York: Basic Books, 2011. ISBN 978-0-465-02434-6. 
  2. Gardner, Howard. Intelligence reframed : multiple intelligences for the 21st century. Nova York: Basic Books, 1999. ISBN 978-0-465-01314-2. 
  3. Juan Rodríguez. Literatura espanyola contemporània: materials auxiliars, textos i documents. Univ. Autònoma de Barcelona, 1995, p. 52–. ISBN 9788449004490. 
  4. Avaluació psicològica. Segona edició en llengua catalana, octubre 2004, p. 162. ISBN 978-84-9029-288-4.