Intellipedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logo de Intellipedia.
Captura de pantalla del lloc.
Una pala de intellipedia. Es concedeix als editors exemplars.

Intellipedia és una xarxa de tres wikis internes de les xarxes nord-americanes d'accés restringit JWICS, SIPRNet i Intelink-O, utilitzades per 16 agències d'intel·ligència dels Estats Units. Aquesta xarxa no és d'accés públic.

Projecte[modifica]

Intellipedia és un projecte de l'Oficina del Director d'Intel·ligència Nacional. A l'octubre del 2006, Intellipedia comptava amb 28.000 pàgines i 3600 usuaris.[1] Recull informació sobre àrees, persones i temes d'interès per a les comunitats d'intel·ligència nord-americanes. Intellipedia usa MediaWiki, el mateix programari sobre el que corre Wikipedia. A pesar que el seu nom al·ludeixi a una enciclopèdia, s'assembla més a una wiki corporativa que a una enciclopèdia. Intellipedia conté una gran quantitat de material no enciclopèdic que inclou notes de reunions i altres materials d'interès exclusivament intern i administratiu. La wiki proporciona tal flexibilitat que diverses oficines l'estan utilitzant per mantenir i transferir coneixement sobre les operacions i esdeveniments diaris. Qualsevol amb accés a ella té permís per escriure i editar articles.[2]

Intellipedia es va crear com una plataforma per harmonitzar els diferents punts de vista de les agències i analistes de la comunitat. Els punts de vista s'atribueixen a les agències i als individus que participen en ella, amb l'esperança que s'aconsegueixi algun consens. Hi ha diversos projectes en marxa per explorar l'ús de Intellipedia com la principal eina de mesura.

Suport tècnic[modifica]

Google va ser contractat pel govern per proporcionar els servidors de suport a Intellipedia. Google també proporciona el programari per buscar dins Intellipedia, que classifica els resultats basant-se etiquetes creades per l'usuari .[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "U.S. intelligence unveils spy version of Wikipedia Arxivat 2007-01-04 a Wayback Machine.", Reuters, 31 d'octubre del 2006.
  2. "Wikipedia for Intel Officers Proves Useful", National Defense Magazine, noviembre de 2006.
  3. Kopytoff, Verne «Google has lots to do with intelligence». San Francisco Chronicle, 30-03-2008 [Consulta: 31 març 2008].

Bibliografia[modifica]

  • Peter Lance. Cover Up: What the Government Is Still Hiding About the War on Terror. William Morrow, 7 de setembre de 2004. ISBN 0060543558. 
  • Samuel M. Katz. Relentless Pursuit: The DSS and the Manhunt for the Al-Qaeda Terrorists, 2002. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Intellipedia