Interior de l'església de Sant Bavó

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaInterior de l'església de Sant Bavó
Interieur van de Sint-Bavokerk in Haarlem i Interior of the Church of St Bavo in Haarlem modifica
Interieur van de Sint-Bavokerk in Haarlem Rijksmuseum SK-A-359.jpeg
modifica
Tipusquadre modifica
CreadorPieter Jansz Saenredam
Creació1636 modifica
Gènerechurch interior (en) Tradueix modifica
Materialpintura a l'oli
fusta (superficie de pintura) modifica
Dimensions94 (alçària) × 55 (amplada) cm
Col·leccióRijksmuseum modifica
Catalogació
Número d'inventariSK-A-359 modifica

Interior de l'Església de Sant Bavó, Haarlem és un quadre del pintor Pieter Jansz Saenredam (1597-1665), pintat en oli sobre taula de 43 X 37 cm., actualment en la col·lecció E. G. Bührle. Zuric (Suïssa).

La Guerra dels Trenta Anys, que durà des del 1616 fins al 1648, i tingué com a escenari a tot Europa, assenyalà el declinar del Sacre Imperi Romanogermànic i va veure les esglésies catòliques despullades dels seus adornaments, amb el fi de rebel·lar els seus interiors pàl·lids i austers.

Pieter Jansz Saenredam viatjà al llarg i ample dels Països Baixos per a realitzar minuciosos i precisos dibuixos dels interiors de nombroses esglésies. Aquesta de Sant Bavó, on Saenredam seria enterrat, fou una de les que pintà amb més freqüència. Saenredam conegué al gran arquitecte Jacob van Campen (1595-1657, i es creu que l’artista va aprendre les tècniques arquitectòniques d’aquest. Saenredam feia dibuixos in situ, que després convertia en altres de mida natural, reproduïts amb precisió matemàtica en el seu estudi.

Sovint, pintava els quadres anys després de realitzar els dibuixos inicials. Si bé les seves obres eren realistes, a vegades, sobretot en l'última etapa de la seva carrera, amplià les perspectives per exagerar l’altura i la magnitud dels interiors, amb el fi d’aconseguir un efecte pictòric.

A Interior de l’església de Sant Bavó, Haarlem, l’ampla angle del cadirat del cor i l’altura de la cúpula són majors del que l’ull pot percebre des d’un únic punt de vista. L’interior encalcinat i banyat per una llum pàl·lida està pensat per a la reflexió i la contemplació, amb figures humanes que ressalten l’escala de l'edifici. L’estil de Saenredam fou copiat amb freqüència, però mai igualat. La seva manipulació de l’espai s’intuiria segles després en el modernisme.

Bibliografia[modifica]