Vés al contingut

Interlingüística

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La interlingüística és una branca de la lingüística comparativa que estudia com és possible la comunicació entre persones que no parlen la mateixa llengua, gràcies sovint a una llengua construïda com a auxiliar o a les comparacions entre l'idioma que parla un i l'altre, aprofitant els universals lingüístics, la possible semblança genètica dels idiomes o els préstecs. Els principals estudis se centren a descriure o crear idiomes internacionals.

La interlingüística ha classificat els idiomes auxiliars, per distingir-los dels pidgins i fenòmens similars. D'una banda distingeix entre llengües internacionals sorgides de manera espontània (russenorsk) o planificada (ido). D'una altra, separa aquests idiomes segons el mitjà preferit de difusió, només oral, oral i escrit (esperanto), només escrit (com el xinès estàndard), per signes o fins i tot musical (solresol).

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • (esperanto) Vĕra Barandovská-Frank, (2020), Interlingvistiko. Enkonduko en la sciencon pri planlingvoj (PDF), 333 pp., Poznań, Univ. Adam Mickiewicz, ISBN 9788365483539
  • (anglès) Gobbo, Federico, 2020, Introduction to Interlinguistics, München: GRIN Publishing