Internet Society

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Internet Society
ISOC
Fundada 1992
Àrea servida Mundial
Membres 50.000
Pàgina web http://www.internetsociety.org/


La Internet Society o Societat d'Internet, coneguda per les sigles en anglès ISOC, és una organització internacional sense ànim lucratiu fundada el 1992 per proporcionar lideratge en els estàndards, la formació i les polítiques relacionats amb Internet. Manifesta que la seva missió consisteix en "assegurar el desenvolupament obert, l'evolució i l'ús d'Internet en benefici de totes les persones arreu del món".[1]

La Internet Society té les seves oficines prop de Washington DC, i a Ginebra, Suïssa. Compta amb una base de més de 130 organitzacions afiliades i més de 55.000 membres individuals. Els membres també formen "capítols" basats en qualsevol localització geogràfica comuna o interessos especials. Hi ha actualment més de 90 capítols al voltant del món.[1]

Història[modifica | modifica el codi]

La Internet Society es formà oficialment el 1992, amb el propòsit de proporcionar una estructura corporativa per donar suport al procés de desenvolupament dels estàndards d'Internet. Vint Cerf, Bob Kahn, Lyman Chapin varen publicar el document, Announcing ISOC, que explicava les raons de crear la Societat d'Internet. Aquest document també defineix la carta original de l'organització amb el següent text:

La Societat serà una organització no lucrativa i s'orientarà a propòsits educatius, caritatius, i científics de caràcter internacional, entre els que hi figuren:

  • Facilitar i donar suport a l'evolució tècnica de la Internet com a infraestructura de recerca i educació i per estimular la implicació dels professors, científics i la comunitat d'enginyers (entre altres) en l'evolució de la Internet.
  • Educar les comunitats acadèmiques i científiques i el públic pel que fa a la tecnologia, ús, i aplicació de la Internet.
  • Promoure aplicacions científiques i educatives amb tecnologia Internet en benefici dels centres d'ensenyament e tots els nivells, la indústria, i el públic en general.
  • Proporcionar un fòrum per a l'exploració de noves aplicacions d'Internet i promoure la col·laboració entre organitzacions en la seva operació i en l'ús d'Internet.[2]
Guardonats a la primera edició del Internet Hall of Fame

Molts dels principals agents de la Internet, com l'Internet Engineering Task Force (IETF), romanen organitzacions molt informals des d'una perspectiva legal. Les necessitats de creixement del suport financer i l'estructura organitzativa han anat creixent. La Internet Society s'incorporava com una organització educativa sense ànim de lucre que podria proporcionar aquella estructura de suport, així com promoure altres importants activitats per al desenvolupament de la Internet.

La Internet Society és la corporació matriu de l'IETF; com a tal tots els documents RFC de l'IETF, incloent-hi aquells que descriuen "Estàndards d'Internet", estan registrats per la Societat d'Internet (tot i que lliurement disponibles per a qualsevol, incloent-hi no-membres, sense cost).

El 2012, amb motiu del 20è aniversari de la ISOC, es va crear l'Internet Hall of Fame, un premi anual, amb l'objectiu de "reconèixer públicament un grup distingit i selecte de visionaris, líders i pioners que hagin fet contribucions significatives al desenvolupament i avanç de la Internet global".[3][4]

Internet Society actual[modifica | modifica el codi]

La Internet Society porta a terme una gran varietat d'activitats en tres categories principals: les normes o estàndards, polítiques públiques, i l'educació.

En la categoria de normes, la Internet Society dóna suport i promou el treball dels organismes de normalització dels que és la base organitzacional: el Internet Engineering Task Force (IETF), el Internet Architecture Board (IAB), el Internet Engineering Steering Group (IESG), i el Internet Research Task Force (IRTF). La Internet Society també busca promoure la comprensió i apreciació del model d'Internet per a processos oberts i transparents basat en el consens de presa de decisions.[5]

En la categoria de polítiques públiques, la Internet Society treballa amb governs, organitzacions nacionals i internacionals, societat civil, el sector privat i altres grups per promoure les polítiques sobre Internet que s'ajustin als seus valors fonamentals. La següent declaració mostra la base del posicionament de la Internet Society:

"Tenim la visió d'un futur en què la gent d'arreu del món poden utilitzar Internet per millorar la seva qualitat de vida, perquè els estàndards, tecnologies, pràctiques empresarials i les polítiques governamentals sostenen una plataforma oberta i d'accés universal per a la innovació, la creativitat i les oportunitats econòmiques.[6]

La Internet Society té la seva funció més important en els debats sobre la governança d'Internet, incloent la participació significativa en la Cimera Mundial de la Societat de la Informació (WSIS) i el Internet Governance Forum (IGF).

En la categoria de l'educació, la Internet Society persegueix els seus objectius mitjançant la coordinació i el suport amb la capacitació tècnica, seminaris i conferències sobre temes d'actualitat d'Internet, el suport a organitzacions d'Internet locals i regionals; l'emissió d'informes i documents tècnics sobre tecnologies d'Internet, i el finançament de les oportunitats de participació per als experts d'Internet dels països en vies de desenvolupament[7]

La Internet Society també fomenta la innovació i noves idees a través de donacions i recompenses a les iniciatives pertinents i activitats de divulgació que s'ocupen dels contextos humanitaris, educatius i socials de la connectivitat en línia.

La Internet Society és la societat matriu de la Public Interest Registry, que gestiona el domini de primer nivell .ORG.

ISOC té oficines conjuntes en Reston, Virgínia, i a Ginebra, Suïssa. També ha establert "oficines regionals" per a Amèrica Llatina i el Carib, Àfrica, Àsia, Amèrica del Nord i Europa.

La Internet Society va ajudar a organitzar Dia Mundial d'IPv6, que va reunir a empreses com Facebook, Google, Yahoo!, Akamai Technologies i Limelight Networks així com ISP per crear consciència sobre qüestions com ara la fragmentació IPv6.[8]

Govern de l'Organització[modifica | modifica el codi]

El Consell d'Administració de la Societat d'Internet és el seu òrgan rector. La llista actual d'administradors i els membres del comitè es troba a la pàgina de l'Organització.

Capítols[modifica | modifica el codi]

Llista de capítols locals ordenats per estat; la resta estan ordenats alfabèticament:

Referències[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]