Inventari dels Fons Musicals de Catalunya

De Viquipèdia
Infotaula de lloc webInventari dels Fons Musicals de Catalunya
URLhttps://ifmuc.uab.cat Modifica el valor a Wikidata
Nom curtIfmuc Modifica el valor a Wikidata
Tipusbase de dades Modifica el valor a Wikidata
EditorUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Llançament2015 Modifica el valor a Wikidata
Facebook: ifmuc Modifica el valor a Wikidata

L'Inventari dels Fons Musicals de Catalunya o IFMuC és un catàleg en línia creat pel projecte IFMuC del Departament d'Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, per tal col·laborar en la recuperació de la memòria musical de Catalunya.[1]

IFMuC es va posar en marxa el 2001, sota la coordinació de Josep Maria Gregori i Cifré, sent un projecte hereu de la labor i de les actuacions aplicades a la recuperació del patrimoni musical de Catalunya que Francesc Bonastre i Bertran va endegar i desenvolupar des del Centre de Documentació Musical de la UAB (1973-1979) i l'Institut de Musicologia Josep Ricart i Matas (1980-2016).[2]

L'objectiu primordial d'IFMuC és dur a terme la catalogació dels fons de partitures, manuscrites i impreses que es conserven en arxius, biblioteques, museus i centres de documentació distribuïts arreu del mapa de Catalunya.[3]

El repertori compositiu objecte de les catalogacions es presenta reunit a través de les col·leccions «manuscrits d'autor» (Au), «manuscrits anònims» (An), «llibres corals» (LC), «llibres de faristol» (LF) i «impresos» (Imp), les quals es poden consultar gràcies als catàlegs impresos de la col·lecció Inventaris dels Fons musicals de Catalunya i als respectius registres informatitzats en la Base de Dades IFMuC, de lliure accés. A mesura que el projecte avança, IFMuC confecciona i manté, amb una periodicitat anual, el Cens de fons musicals de Catalunya.

Així mateix, i en col·laboració amb FICTA edicions, impulsa la col·lecció Mestres Catalans Antics codirigida pels doctors Bernat Cabré i Cercós i Josep Maria Gregori i Cifré. Una col·lecció que a raó de dos o tres volums anuals publica una selecció de partitures conservades en els fons inventariats.

Referències[modifica]

  1. Gregori i Cifré, Josep Maria «IFMuC, un projecte al servei del patrimoni musical de Catalunya». Revista Musical Catalana, 05-07-2016 [Consulta: 2 setembre 2018].
  2. Bonastre i Bertran, Francesc «La Musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona». Miscel·lània Oriol Martorell. Publicacions de la UB [Barcelona], 1998, pàg. 23-26.
  3. Pessarrodona, A.; Gregori, J.M. «Unearthing Catalan musical heritage: The IFMuC project» (en anglès). Fontes Artis Musicae, 64, 01-10-2017, pàg. 331–345 [Consulta: 2 setembre 2018].

Bibliografia[modifica]